tom-car24.com.pl

Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie

Z grejpfruta można wyczarować prawdziwe cuda! Spróbuj go w formie grejpfrutowych batoników! Doskonałe jako smaczna przekąska w szkole lub pracy.

Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie

Z grejpfruta można wyczarować prawdziwe cuda! Spróbuj go w formie grejpfrutowych batoników! Doskonałe jako smaczna przekąska w szkole lub pracy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 100 g
jajko - 4 szt.
mąka pszenna - 40 g
sok z cytryny - 25 ml
grejpfrut - 1 szt.
cukier puder - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY SPÓD:
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w dużej misce i zagniatamy ciasto (jeśli nie będzie się kleić, dodajemy łyżkę wody lub śmietany).
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ GREJPFRUTOWĄ:
Sok z grejpfruta, cukier puder i mąkę umieszczamy w misce. Mieszając, dodajemy jajka i białko. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i skórkę otartą z grejpfruta. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
3.PIECZEMY MASĘ NA BATONIKI:
Masę przekładamy na wcześniej upieczony spód, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
4.KROIMY BATONIKI:
Upieczoną masę wyjmujemy z formy i kroimy na mniejsze batoniki. Posypujemy je cukrem pudrem, przekładamy na talerz.
Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY SPÓD

Wszystkie składniki na spód umieszczamy w dużej misce i zagniatamy ciasto (jeśli nie będzie się kleić, dodajemy łyżkę wody lub śmietany).

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ GREJPFRUTOWĄ

Sok z grejpfruta, cukier puder i mąkę umieszczamy w misce. Mieszając, dodajemy jajka i białko. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i skórkę otartą z grejpfruta. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

3

PIECZEMY MASĘ NA BATONIKI

Masę przekładamy na wcześniej upieczony spód, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

4

KROIMY BATONIKI

Upieczoną masę wyjmujemy z formy i kroimy na mniejsze batoniki. Posypujemy je cukrem pudrem, przekładamy na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3406,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

212,9 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

33,1 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy