tom-car24.com.pl

BIGOS W 25 MINUT • przepis • składniki • przygotowanie

Ekspresowa wariacja na temat bigosu według pomysłu Tomka Strzelczyka, gościa Karola Okrasy. Wypróbuj przepis i rozsmakuj się w tym szybkim daniu!

BIGOS W 25 MINUT

Ekspresowa wariacja na temat bigosu według pomysłu Tomka Strzelczyka, gościa Karola Okrasy. Wypróbuj przepis i rozsmakuj się w tym szybkim daniu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
wino czerwone - 100 ml
kapusta kiszona - 200 g
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
liść laurowy - 4 szt.
miód - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
mięso wieprzowe schab - 300 g
smalec - 1 łyżka
sos Worcester - 50 ml
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 5 szt.
majeranek suszony - 1 łyżeczka
kapusta biała - 200 g
boczek wędzony - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI BIGOSU:
Boczek kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w plastry. Kapustę kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę.
2.PRZESMAŻAMY BAZĘ BIGOSU:
Połowę pokrojonej kapusty przekładamy do garnka. Dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę przesmażamy, by smaki się połączyły.
3.GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BIGOS:
Gdy baza bigosu się przesmaży, stopniowo dodajemy kolejne porcje pokrojonej kapusty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy roztarte w moździerzu goździki i pieprz, liście laurowe, roztarty w dłoniach majeranek i czerwone wino.
BIGOS W 25 MINUT

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI BIGOSU

Boczek kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w plastry. Kapustę kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę.

2

PRZESMAŻAMY BAZĘ BIGOSU

Połowę pokrojonej kapusty przekładamy do garnka. Dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę przesmażamy, by smaki się połączyły.

3

GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BIGOS

Gdy baza bigosu się przesmaży, stopniowo dodajemy kolejne porcje pokrojonej kapusty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy roztarte w moździerzu goździki i pieprz, liście laurowe, roztarty w dłoniach majeranek i czerwone wino.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1599,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1599,6 kcal

🥑

Tłuszcz

82,3 g

🌾

Węglowodany

104,7 g

🥬

Błonnik

21,3 g

💪

Białko

80,8 g

Podobne przepisy

BIGOS W 25 MINUT - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl