tom-car24.com.pl

Majonez tradycyjny domowy • przepis • składniki • przygotowanie

Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!

Majonez tradycyjny domowy

Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet winny, biały - 1 łyżeczka
cukier - 1 szczypta
musztarda dijon - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 150 ml
sól - 1 szczypta
jajko - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SPARZAMY ŻÓŁTKA:
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
2.PODBIJAMY ŻÓŁTKA:
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. Sparzone żółtka jaj przekładamy do miski i delikatnie podbijamy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie ubijamy masę, by napowietrzyć bazę majonezu.
3.DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ:
Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
4.DOPRAWIAMY MAJONEZ:
Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
Majonez tradycyjny domowy

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

2

PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. Sparzone żółtka jaj przekładamy do miski i delikatnie podbijamy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie ubijamy masę, by napowietrzyć bazę majonezu.

3

DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

4

DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1383,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

138,4 kcal

🥑

Tłuszcz

14,5 g

🌾

Węglowodany

0,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy