tom-car24.com.pl

Dwa sposoby na ciasto milionera • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł Małecki i jego gość przygotowali ciasto milionera w dwóch wersjach – tradycyjnej i wegańskiej! Poznaj przepisy i dowiedz się także, skąd pochodzi nazwa tego słodkiego ciasta!

Dwa sposoby na ciasto milionera

Paweł Małecki i jego gość przygotowali ciasto milionera w dwóch wersjach – tradycyjnej i wegańskiej! Poznaj przepisy i dowiedz się także, skąd pochodzi nazwa tego słodkiego ciasta!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 80 g
jajko - 2 szt.
masa krówkowa - 460 g
masło - 100 g
orzech laskowy - 100 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
mąka migdałowa - 50 g
mąka pszenna - 250 g
czekolada deserowa - 100 g
cukier trzcinowy - 1 szczypta
daktyle suszone - 200 g
kakao - 25 g
płatki owsiane - 250 g
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 75 g
wanilia - 3 g
olej kokosowy - 50 g
mleczko kokosowe - 400 ml
napój sojowy - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mączkę migdałową, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło i żółtka. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimną wodę. Ciasto owijamy folią spożywczą i formujemy z niego wałek. Wkładamy do zamrażarki na około 45 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
3.PIECZEMY CIASTO:
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno foremki. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez około 15 minut. Jeśli ciasto wcześniej osiągnie złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika przed upływem podanego czasu.
4.SZPRYCUJEMY NA CIASTO MASĘ KRÓWKOWĄ:
Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Rękawem cukierniczym szprycujemy na ciasto masę krówkową. Z papieru do pieczenia formujemy rożek, wlewamy do niego polewę czekoladową i polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Dekorujemy płatkami złota.
5.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Płatki owsiane miksujemy na mąkę owsianą. Do garnka wlewamy olej kokosowy i syrop klonowy. Gdy całość się roztopi, dodajemy połowę mąki owsianej. Mieszamy i dodajemy mleko. Całość podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy pozostałą część mąki owsianej i mieszamy kolejne 2 minuty. Dodajemy nasiona laski wanilii i sól. Odstawiamy do przestudzenia i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy spód do lodówki.
6.MIKSUJEMY SKŁADNIKI KARMELU:
Daktyle, stałą część mleczka kokosowego, sól i syrop klonowy miksujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i dodajemy olej kokosowy oraz jeszcze odrobinę soli. Masę gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Gotowy karmel przelewamy na spód ciasta. Całość pozostawiamy do wystudzenia i umieszczamy w zamrażarce.
7.POLEWAMY CIASTO POLEWĄ:
Do garnka wlewamy olej kokosowy i syrop klonowy. Po chwili wsypujemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewę wylewamy na ciasto. Ponownie wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Wyjmujemy z formy i dekorujemy cukrem trzcinowym.
Dwa sposoby na ciasto milionera

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mączkę migdałową, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło i żółtka. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimną wodę. Ciasto owijamy folią spożywczą i formujemy z niego wałek. Wkładamy do zamrażarki na około 45 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

3

PIECZEMY CIASTO

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno foremki. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez około 15 minut. Jeśli ciasto wcześniej osiągnie złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika przed upływem podanego czasu.

4

SZPRYCUJEMY NA CIASTO MASĘ KRÓWKOWĄ

Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Rękawem cukierniczym szprycujemy na ciasto masę krówkową. Z papieru do pieczenia formujemy rożek, wlewamy do niego polewę czekoladową i polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Dekorujemy płatkami złota.

5

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Płatki owsiane miksujemy na mąkę owsianą. Do garnka wlewamy olej kokosowy i syrop klonowy. Gdy całość się roztopi, dodajemy połowę mąki owsianej. Mieszamy i dodajemy mleko. Całość podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy pozostałą część mąki owsianej i mieszamy kolejne 2 minuty. Dodajemy nasiona laski wanilii i sól. Odstawiamy do przestudzenia i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy spód do lodówki.

6

MIKSUJEMY SKŁADNIKI KARMELU

Daktyle, stałą część mleczka kokosowego, sól i syrop klonowy miksujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i dodajemy olej kokosowy oraz jeszcze odrobinę soli. Masę gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Gotowy karmel przelewamy na spód ciasta. Całość pozostawiamy do wystudzenia i umieszczamy w zamrażarce.

7

POLEWAMY CIASTO POLEWĄ

Do garnka wlewamy olej kokosowy i syrop klonowy. Po chwili wsypujemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewę wylewamy na ciasto. Ponownie wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Wyjmujemy z formy i dekorujemy cukrem trzcinowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4866 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

405,5 kcal

🥑

Tłuszcz

23,9 g

🌾

Węglowodany

47,2 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

3,2 g

Podobne przepisy

Dwa sposoby na ciasto milionera - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl