tom-car24.com.pl

Biszkopt z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Biszkopt z truskawkami to niepozorne ciasto, które rewelacyjnie sprawdza się na każdą porę roku. Lekkie ciasto i świeże owoce to ponadczasowe połączenie, które zachwyca swoim smakiem każdego, kto je spróbuje. Chcesz poznać przepis na najlepszy, leciutki biszkopt z truskawkami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami to niepozorne ciasto, które rewelacyjnie sprawdza się na każdą porę roku. Lekkie ciasto i świeże owoce to ponadczasowe połączenie, które zachwyca swoim smakiem każdego, kto je spróbuje. Chcesz poznać przepis na najlepszy, leciutki biszkopt z truskawkami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna tortowa - 220 g
jajko - 5 szt.
cukier - 160 g
olej - 50 ml
skrobia ziemniaczana - 30 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
kasza manna - 0,3 łyżki
sól - 1 szczypta
truskawka - 400 g
cukier puder - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESIEWAMY MĄKI:
Do jednej z misek przesiej mąkę tortową oraz skrobię i proszek do pieczenia.
2.UBIJAMY BIAŁKA:
Do drugiej miski wbij oddzielone białka od żółtek, a następnie ubij je wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru oraz cukier waniliowy.
3.DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Zmniejsz obroty miksera na średnie i dalej dodawaj cukier po łyżce. Gdy dodasz już cały, zmniejsz obroty do minimum i zacznij dodawać do masy po jednym żółtku.
4.DODAJEMY OLEJ:
Pod sam koniec miksowania wlej do masy olej - zrób to delikatnie, niewielkim strumieniem. Zmiksuj, a potem odłóż urządzenie na bok.
5.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do zmiksowanej, gładkiej masy dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
6.PRZELEWAMY CIASTO DO FORMY:
Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Posyp kaszą manną.
7.UKŁADAMY TRUSKAWKI:
Na wierzchu masy ułóż pokrojone truskawki, wciskając je delikatnie w ciasto.
8.PIECZEMY CIASTO:
Blachę z ciastem wsuń do pieca i piecz przez ok. 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
9.OZDABIAMY CIASTO:
Po upieczeniu pozostaw ciasto w piecu na jakieś 10 min, a potem wyciągnij je i daj mu chwilę wystygnąć. Lekko ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem. Tak przygotowany biszkopt jest gotowy do jedzenia!
Biszkopt z truskawkami

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESIEWAMY MĄKI

Do jednej z misek przesiej mąkę tortową oraz skrobię i proszek do pieczenia.

2

UBIJAMY BIAŁKA

Do drugiej miski wbij oddzielone białka od żółtek, a następnie ubij je wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru oraz cukier waniliowy.

3

DODAJEMY ŻÓŁTKA

Zmniejsz obroty miksera na średnie i dalej dodawaj cukier po łyżce. Gdy dodasz już cały, zmniejsz obroty do minimum i zacznij dodawać do masy po jednym żółtku.

4

DODAJEMY OLEJ

Pod sam koniec miksowania wlej do masy olej - zrób to delikatnie, niewielkim strumieniem. Zmiksuj, a potem odłóż urządzenie na bok.

5

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do zmiksowanej, gładkiej masy dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką.

6

PRZELEWAMY CIASTO DO FORMY

Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Posyp kaszą manną.

7

UKŁADAMY TRUSKAWKI

Na wierzchu masy ułóż pokrojone truskawki, wciskając je delikatnie w ciasto.

8

PIECZEMY CIASTO

Blachę z ciastem wsuń do pieca i piecz przez ok. 35-40 minut, aż do suchego patyczka.

9

OZDABIAMY CIASTO

Po upieczeniu pozostaw ciasto w piecu na jakieś 10 min, a potem wyciągnij je i daj mu chwilę wystygnąć. Lekko ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem. Tak przygotowany biszkopt jest gotowy do jedzenia!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2554,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

425,8 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

70,3 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy