Biszkopt z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Biszkopt z truskawkami to niepozorne ciasto, które rewelacyjnie sprawdza się na każdą porę roku. Lekkie ciasto i świeże owoce to ponadczasowe połączenie, które zachwyca swoim smakiem każdego, kto je spróbuje. Chcesz poznać przepis na najlepszy, leciutki biszkopt z truskawkami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESIEWAMY MĄKI
Do jednej z misek przesiej mąkę tortową oraz skrobię i proszek do pieczenia.
UBIJAMY BIAŁKA
Do drugiej miski wbij oddzielone białka od żółtek, a następnie ubij je wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru oraz cukier waniliowy.
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Zmniejsz obroty miksera na średnie i dalej dodawaj cukier po łyżce. Gdy dodasz już cały, zmniejsz obroty do minimum i zacznij dodawać do masy po jednym żółtku.
DODAJEMY OLEJ
Pod sam koniec miksowania wlej do masy olej - zrób to delikatnie, niewielkim strumieniem. Zmiksuj, a potem odłóż urządzenie na bok.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do zmiksowanej, gładkiej masy dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
PRZELEWAMY CIASTO DO FORMY
Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Posyp kaszą manną.
UKŁADAMY TRUSKAWKI
Na wierzchu masy ułóż pokrojone truskawki, wciskając je delikatnie w ciasto.
PIECZEMY CIASTO
Blachę z ciastem wsuń do pieca i piecz przez ok. 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
OZDABIAMY CIASTO
Po upieczeniu pozostaw ciasto w piecu na jakieś 10 min, a potem wyciągnij je i daj mu chwilę wystygnąć. Lekko ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem. Tak przygotowany biszkopt jest gotowy do jedzenia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2554,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
425,8 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
70,3 g
Błonnik
2,3 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.

Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.

PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bób z boczkiem
Wykorzystaj sezon na bób i przygotuj pyszne i łatwe danie – bób z boczkiem i ziemniakami!

Duet nalewkowy
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!

Wegańskie muffinki czekoladowe
Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka hamburgerowa
Pełna świeżych warzyw i aromatycznego mięsa sałatka zainspirowana hamburgerami. Wypróbuj przepis Pauli na ten nowy sposób podania klasycznego fast foodu!

Pesto ze szpinaku
W świecie kulinarnym pesto jest jednym z najbardziej cenionych sosów. Dodanie pesto do potrawy potrafi w kilka chwil przekształcić ją w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Pesto ze szpinaku to jedno możliwych z wariantów. Jak je zrobić? Przekonaj się sam!

Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.