Bób z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj sezon na bób i przygotuj pyszne i łatwe danie – bób z boczkiem i ziemniakami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę i kroimy w kostkę. Bób obieramy z łupinek. Cząber myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie.
GOTUJEMY BÓB
W międzyczasie cebulę i boczek podsmażamy na roztopionym maśle aż do zeszklenia. Posypujemy mąką i dusimy przez 1 minutę, mieszając. Rozcieńczamy odrobiną wody, dobrze przy tym mieszając. Zagotowujemy i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy bób i cząber, przyprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut.
PODAJEMY ZIEMNIAKI Z BOBEM
Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. Bób doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3412,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
853,2 kcal
Tłuszcz
47,7 g
Węglowodany
78 g
Błonnik
32 g
Białko
32 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże

Placki z kaszy gryczanej i cukinii
Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański bekon z tempehu
Roślinna wersja bekonu przygotowana z tempehu jest pyszna! Chrupiąca i pełna białka doskonale nadaje się do kanapek, sałatek czy zup.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pachnący placek ze śliwkami i kruszonką — to ciasto to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Deser łączący w sobie soczyste śliwki, miękki biszkopt oraz chrupiącą kruszonkę idealnie sprawdza się na wszelkie uroczystości, jak i bez okazji, gdy najdzie Cię ochota na słodkie. Poznaj nasz przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Kanapki z ceviche z łososia
Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.