tom-car24.com.pl

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 60 g
jajko - 1 szt.
żółtko jaja kurzego - 2 szt.
proszek do pieczenia - 3,5 g
sól - 1 g
wydrylowane wiśnie z zalewy - 200 g
czekolada biała - 150 g
śmietanka 36% - 100 ml
cukier puder - 50 g
skrobia ziemniaczana - 30 g
mąka pszenna - 15 g
masło - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
Do miski dodaj jajka, a potem dodaj także żółtka oraz masło. Całość wymieszaj dokładnie.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Zagnieć ciasto i zawiń je w folię, a następnie wsadź do schłodzenia w lodówce przez około 30 minut.
4.PODGRZEWAMY ŚMIETANĘ:
W rondlu podgrzej śmietanę kremówkę do wrzenia, ale nie doprowadzaj jej do gotowania.
5.SIEKAMY CZEKOLADĘ:
Białą czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
6.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do ciepłej kremówki dodaj czekoladę, cukier puder i wymieszaj.
7.DODAJEMY SKROBIĘ:
Dodaj skrobię do masy i ponownie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
8.DODAJEMY WIŚNIE:
Odsączone wiśnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
9.WYCIĄGAMY I DZIELIMY CIASTO:
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie podziel je na dwie części. Większą użyj na spód, drugą, znacznie mniejszą wykorzystaj na paski dekoracyjne.
10.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Rozłóż spód na blasze a potem delikatnie podziurkuj go widelcem.
11.ROZKŁADAMY MASĘ:
Czekoladową masę z wiśniami rozsmaruj po mazurku, a następnie wyrównaj ją.
12.DEKORUJEMY CIASTEM I MIGDAŁAMI:
Pozostałym ciastem udekoruj brzegi mazurka, tak aby utworzyć ramkę.
13.PIECZEMY MAZUREK:
Wstaw mazurek do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.
14.STUDZIMY CIASTO:
Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia. Na gotowym mazurku ułóż gotowe dekoracje cukrowe, np. pisanki, listki, perełki.Następnie pokrój na kawałki i zaserwuj bliskim.
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Do miski dodaj jajka, a potem dodaj także żółtka oraz masło. Całość wymieszaj dokładnie.

3

WYRABIAMY CIASTO

Zagnieć ciasto i zawiń je w folię, a następnie wsadź do schłodzenia w lodówce przez około 30 minut.

4

PODGRZEWAMY ŚMIETANĘ

W rondlu podgrzej śmietanę kremówkę do wrzenia, ale nie doprowadzaj jej do gotowania.

5

SIEKAMY CZEKOLADĘ

Białą czekoladę posiekaj na drobne kawałki.

6

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do ciepłej kremówki dodaj czekoladę, cukier puder i wymieszaj.

7

DODAJEMY SKROBIĘ

Dodaj skrobię do masy i ponownie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

8

DODAJEMY WIŚNIE

Odsączone wiśnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

9

WYCIĄGAMY I DZIELIMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie podziel je na dwie części. Większą użyj na spód, drugą, znacznie mniejszą wykorzystaj na paski dekoracyjne.

10

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Rozłóż spód na blasze a potem delikatnie podziurkuj go widelcem.

11

ROZKŁADAMY MASĘ

Czekoladową masę z wiśniami rozsmaruj po mazurku, a następnie wyrównaj ją.

12

DEKORUJEMY CIASTEM I MIGDAŁAMI

Pozostałym ciastem udekoruj brzegi mazurka, tak aby utworzyć ramkę.

13

PIECZEMY MAZUREK

Wstaw mazurek do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.

14

STUDZIMY CIASTO

Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia. Na gotowym mazurku ułóż gotowe dekoracje cukrowe, np. pisanki, listki, perełki.Następnie pokrój na kawałki i zaserwuj bliskim.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3478,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

434,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

56,9 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy