tom-car24.com.pl

Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Nie ma to jak dobry bowl! Z kaszą orkiszową, tofu i warzywami będzie smakować naprawdę wyśmienicie! To idealne, nieskomplikowane danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację.

Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu

Nie ma to jak dobry bowl! Z kaszą orkiszową, tofu i warzywami będzie smakować naprawdę wyśmienicie! To idealne, nieskomplikowane danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 1 szt.
kasza orkiszowa - 150 g
marchew - 1 szt.
brokuł - 100 g
groszek, mrożony - 60 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 0,5 łyżeczki
tofu - 180 g
woda - 250 ml
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ ORKISZOWĄ:
Kaszę orkiszową gotujemy w wodzie przez 15 minut do momentu uzyskania miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
2.SMAŻYMY TOFU:
Tofu odsączamy z wody i kroimy w paski o grubości ok. 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Układamy tofu i podsmażamy po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz.
3.PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKĘ I MARCHEW:
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w słupki, a następnie w niewielką kostkę. Marchew obieramy i również kroimy w niewielką kostkę. Na patelnię wlewamy wodę. Dodajemy marchewkę i paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu odparowania wody.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Na patelnię dodajemy brokuł, groszek oraz ugotowaną kaszę. Dodajemy 1 łyżeczkę oliwy i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na patelni przez ok. 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
5.PODAJEMY KASZĘ:
Kaszę z warzywami przekładamy do misek. Na wierzchu układamy kawałki tofu. Podajemy ciepłe.
Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ ORKISZOWĄ

Kaszę orkiszową gotujemy w wodzie przez 15 minut do momentu uzyskania miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.

2

SMAŻYMY TOFU

Tofu odsączamy z wody i kroimy w paski o grubości ok. 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Układamy tofu i podsmażamy po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz.

3

PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKĘ I MARCHEW

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w słupki, a następnie w niewielką kostkę. Marchew obieramy i również kroimy w niewielką kostkę. Na patelnię wlewamy wodę. Dodajemy marchewkę i paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu odparowania wody.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Na patelnię dodajemy brokuł, groszek oraz ugotowaną kaszę. Dodajemy 1 łyżeczkę oliwy i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na patelni przez ok. 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.

5

PODAJEMY KASZĘ

Kaszę z warzywami przekładamy do misek. Na wierzchu układamy kawałki tofu. Podajemy ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1107,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

553,7 kcal

🥑

Tłuszcz

19,9 g

🌾

Węglowodany

66,6 g

🥬

Błonnik

12,6 g

💪

Białko

23,7 g

Podobne przepisy

Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl