tom-car24.com.pl

Bułeczki bao z szarpaną kaczką • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!

Bułeczki bao z szarpaną kaczką

Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna – 550 g -
cukier – 2,5 łyżki -
suszone drożdże – 11 g -
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka -
sól – 1 łyżeczka -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI:
Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w naczyniu robota. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut na wolnych obrotach. Po tym czasie zwiększamy obroty i dalej wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej, puszystej masy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Majonez łączymy w miseczce z drobno posiekanymi składnikami sosu: papryczkami jalapeño, czosnkiem i szczypiorem z dymki.
3.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Szarpaną kaczkę łączymy w misce z czosnkiem pokrojonym w półplasterki, drobno posiekanym imbirem, skórką startą z limonki, dymką pokrojoną w piórka oraz posiekaną kolendrą.
4.FORMUJEMY BUŁECZKI:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na desce delikatnie oprószonej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy placuszki, a każdy z nich smarujemy z wierzchu olejem.
5.PARUJEMY BUŁECZKI:
Wyrośnięte bułeczki umieszczamy (razem z papierem do pieczenia) w bambusowym parowarze umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodą.
6.PODAJEMY BUŁECZKI:
Ugotowane bułeczki wypełniamy sosem i mięsem z kaczki, a z wierzchu posypujemy pokruszonymi orzeszkami i kolendrą. Podajemy z dodatkową porcją sosu, orzeszkami ziemnymi i kolendrą.
Bułeczki bao z szarpaną kaczką

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w naczyniu robota. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut na wolnych obrotach. Po tym czasie zwiększamy obroty i dalej wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej, puszystej masy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Majonez łączymy w miseczce z drobno posiekanymi składnikami sosu: papryczkami jalapeño, czosnkiem i szczypiorem z dymki.

3

DOPRAWIAMY MIĘSO

Szarpaną kaczkę łączymy w misce z czosnkiem pokrojonym w półplasterki, drobno posiekanym imbirem, skórką startą z limonki, dymką pokrojoną w piórka oraz posiekaną kolendrą.

4

FORMUJEMY BUŁECZKI

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na desce delikatnie oprószonej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy placuszki, a każdy z nich smarujemy z wierzchu olejem.

5

PARUJEMY BUŁECZKI

Wyrośnięte bułeczki umieszczamy (razem z papierem do pieczenia) w bambusowym parowarze umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodą.

6

PODAJEMY BUŁECZKI

Ugotowane bułeczki wypełniamy sosem i mięsem z kaczki, a z wierzchu posypujemy pokruszonymi orzeszkami i kolendrą. Podajemy z dodatkową porcją sosu, orzeszkami ziemnymi i kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartości odżywcze

Na 1 porcję

📊

Wartość energetyczna

1188

🥑

Tłuszcz

50,4

🌾

Węglowodany

116

🥬

Błonnik

3,6

💪

Białko

64,4

📊

Sól

2 g

Podobne przepisy