tom-car24.com.pl

Sałatka z kurczakiem teriyaki • przepis • składniki • przygotowanie

Mnóstwo warzyw, wyjątkowy sos i kawałki kurczaka w chrupiącym cieście – to właśnie z tych składników powstaje sałatka z kurczakiem teriyaki. Przygotuj ją i ciesz się pysznym i sycącym daniem w stylu azjatyckim.

Sałatka z kurczakiem teriyaki

Mnóstwo warzyw, wyjątkowy sos i kawałki kurczaka w chrupiącym cieście – to właśnie z tych składników powstaje sałatka z kurczakiem teriyaki. Przygotuj ją i ciesz się pysznym i sycącym daniem w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

olej - 700 ml
makaron ryżowy - 30 g
papryka mielona ostra - 2 szczypty
kapusta czerwona - 0,25 szt.
sałata rzymska - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
marchew - 1 szt.
mango - 1 szt.
kiełki fasoli mung - 50 g
cebula dymka - 1 pęczek
prażone orzechy nerkowca - 0,5 szkl
kolendra świeża -
oliwa z oliwek - 2 łyżki
miód - 1 łyżka
masło orzechowe bez cukru - 3 łyżki
ocet ryżowy - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
limonka - 1 szt.
pierś z kurczaka - 1 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 5 łyżek
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
woda - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
imbir świeży - 1 łyżka
sos teriyaki - 4 łyżki
sezam prażony - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON:
W woku rozgrzewamy olej i przez kilka sekund smażymy na nim makaron. Następnie wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy ostrą papryką.
2.KROIMY WARZYWA NA SAŁATKĘ:
Czerwoną kapustę i sałatę rzymską drobno siekamy. Papryki kroimy w paski. Ogórek przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski (julienne). Mango obieramy i kroimy w kostkę.
3.KOMPONUJEMY SAŁATĘ:
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich kiełki fasoli mung, pokrojoną po skosie dymkę, prażone orzechy nerkowca i kolendrę.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Wraz z płynnymi składnikami sosu (poza wodą) dodajemy je do miseczki i całość dokładnie mieszamy. Papryczkę chili siekamy i również dodajemy do sosu. Na koniec do miseczki ścieramy skórkę z limonki i wlewamy ciepłą wodę. Całość ponownie mieszamy.
5.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i dokładnie nacieramy sosem sojowym i pieprzem. Następnie do miski wbijamy jajko, mieszamy, na koniec dodajemy oba rodzaje mąki i wodę i ponownie mieszamy.
6.SMAŻYMY KURCZAKA:
W woku, w którym smażyliśmy makaron, ponownie rozgrzewamy ten sam olej i smażymy w nim kurczaka na złotobrązowy kolor. Kawałki piersi dodajemy pojedynczo, aby się nie skleiły.
7.OBSMAŻAMY KURCZAKA W SOSIE:
Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Na woku zostawiamy jedynie odrobinę oleju i podsmażamy na nim składniki. Następnie dodajemy sos teriyaki i kurczaka i całość dokładnie mieszamy. Na koniec kurczaka w sosie mieszamy z prażonym sezamem.
8.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Na sałatkę wykładamy kawałki kurczaka i podajemy do niej sos w osobnej misce. Sos wylewamy na sałatkę i dokładnie ją mieszamy bezpośrednio przed nakładaniem na talerze, aby kurczak pozostał chrupiący.
Sałatka z kurczakiem teriyaki

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

W woku rozgrzewamy olej i przez kilka sekund smażymy na nim makaron. Następnie wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy ostrą papryką.

2

KROIMY WARZYWA NA SAŁATKĘ

Czerwoną kapustę i sałatę rzymską drobno siekamy. Papryki kroimy w paski. Ogórek przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski (julienne). Mango obieramy i kroimy w kostkę.

3

KOMPONUJEMY SAŁATĘ

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich kiełki fasoli mung, pokrojoną po skosie dymkę, prażone orzechy nerkowca i kolendrę.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Wraz z płynnymi składnikami sosu (poza wodą) dodajemy je do miseczki i całość dokładnie mieszamy. Papryczkę chili siekamy i również dodajemy do sosu. Na koniec do miseczki ścieramy skórkę z limonki i wlewamy ciepłą wodę. Całość ponownie mieszamy.

5

MARYNUJEMY KURCZAKA

Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i dokładnie nacieramy sosem sojowym i pieprzem. Następnie do miski wbijamy jajko, mieszamy, na koniec dodajemy oba rodzaje mąki i wodę i ponownie mieszamy.

6

SMAŻYMY KURCZAKA

W woku, w którym smażyliśmy makaron, ponownie rozgrzewamy ten sam olej i smażymy w nim kurczaka na złotobrązowy kolor. Kawałki piersi dodajemy pojedynczo, aby się nie skleiły.

7

OBSMAŻAMY KURCZAKA W SOSIE

Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Na woku zostawiamy jedynie odrobinę oleju i podsmażamy na nim składniki. Następnie dodajemy sos teriyaki i kurczaka i całość dokładnie mieszamy. Na koniec kurczaka w sosie mieszamy z prażonym sezamem.

8

PODAJEMY SAŁATKĘ

Na sałatkę wykładamy kawałki kurczaka i podajemy do niej sos w osobnej misce. Sos wylewamy na sałatkę i dokładnie ją mieszamy bezpośrednio przed nakładaniem na talerze, aby kurczak pozostał chrupiący.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1974,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

493,6 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

79,7 g

🥬

Błonnik

8,1 g

💪

Białko

22,9 g

Podobne przepisy