Burger rybny i ogórkowy relish • przepis • składniki • przygotowanie
Ryba z grilla w formie burgera? To brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje! Sprawdź i daj się przekonać!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Kurkumę i olej wcieramy z obu stron w filety z łososia.
GRILLUJEMY ŁOSOSIA
Ruszt grilla smarujemy odrobiną oleju. Filety układamy na ruszcie i przykrywamy. Grillujemy z każdej strony po ok. 5 minut.
KROIMY I SIEKAMY SKŁADNIKI RELISHU
Pokrojony na ćwiartki ogórek bez gniazd nasiennych, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, rozgniecione nożem solone orzeszki ziemne, posiekaną na drobno papryczkę chili razem z gniazdami nasiennymi przekładamy do miski.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy skórkę startą z ½ limonki i sok wyciśnięty z całej limonki.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Odrywamy liście sałaty rzymskiej. Szczypiorek kroimy w zapałkę.
GRILLUJEMY BUŁKI
Bułki kładziemy na ruszcie grilla na ok. 2 minuty.
SKŁADAMY BURGERA
Na spodnie części bułek wykładamy 1 łyżkę salsy, sałatę i kotlet rybny, a następnie znów 1 łyżkę salsy. Posypujemy szczypiorkiem i przykrywamy górną częścią bułki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2007,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1003,8 kcal
Tłuszcz
64,9 g
Węglowodany
44,5 g
Błonnik
4,3 g
Białko
58,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.

Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przepis na risotto z mięsem mielonym
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!

Placek z cukinii — scarpaccia
Scarpaccia to toskański przysmak z cukinii, który łączy w sobie chrupiącą konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak tego warzywa. Można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dań głównych, a jej przygotowanie jest bajecznie proste Jeśli lubisz cukinię w nieoczywistym wydaniu, scarpaccia na wytrawnie z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Kanapka z lazurem i kurczakiem
Spróbuj połączenia gruszki z serem lazur! To doskonały dodatek do chrupiącej bagietki i soczystego kurczaka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sorbet kiwi na patyku
Szybki pomysł na lekki deser w upalne dni – orzeźwiający mus z kiwi w postaci pysznych kwaskowatych lodów!

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.