tom-car24.com.pl

Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie mięsa i owoców? Na grilla będzie w sam raz! Przygotuj burgery z mięsem, serem pleśniowym i gruszką, a na pewno zaskoczysz swoich gości!

Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką

Połączenie mięsa i owoców? Na grilla będzie w sam raz! Przygotuj burgery z mięsem, serem pleśniowym i gruszką, a na pewno zaskoczysz swoich gości!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso mielone wołowe - 400 g
mięta świeża - 10 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ser mascarpone z gorgonzolą - 50 g
sok z limonki - 10 ml
syrop klonowy - 10 g
szalotka - 1 szt.
boczek wędzony w plastrach - 50 g
bułka hamburgerowa - 2 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA BURGERY:
Mięso mielone, pokrojony na drobno boczek i posiekaną szalotkę przekładamy do miski. Dodajemy szczyptę pieprzu i mieszamy całość ręką.
2.FORMUJEMY KOTLETY:
Dłonie i deskę do krojenia smarujemy odrobiną oleju. Mięso formujemy w kulę i dzielimy na pół. Wyrabiamy dwie mniejsze kule, rozpłaszczamy na desce za pomocą dużego noża. Formujemy kotletz obu stron. Kotlet powinien mieć ok. 1,5 cm grubości.
3.PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKĘ:
Gruszkę razem ze skórką kroimy w plastry i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną miętę, syrop klonowy, sok z limonki, posiekaną w plasterki papryczkę. Całość mieszamy.
4.ZAPIEKAMY BUŁKI  I KŁADZIEMY SER NA KOTLETY:
Przekrojone na pół bułki układamy na ruszcie. Ser układamy na kotletach. Przykrywamy grilla na ok. 1 minutę.
5.SKŁADAMY BURGERY:
Zdejmujemy bułki i kotlety z grilla. Na bułce układamy kotleta i gruszkę, przykrywamy górną połówką bułki.
Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA BURGERY

Mięso mielone, pokrojony na drobno boczek i posiekaną szalotkę przekładamy do miski. Dodajemy szczyptę pieprzu i mieszamy całość ręką.

2

FORMUJEMY KOTLETY

Dłonie i deskę do krojenia smarujemy odrobiną oleju. Mięso formujemy w kulę i dzielimy na pół. Wyrabiamy dwie mniejsze kule, rozpłaszczamy na desce za pomocą dużego noża. Formujemy kotletz obu stron. Kotlet powinien mieć ok. 1,5 cm grubości.

3

PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKĘ

Gruszkę razem ze skórką kroimy w plastry i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną miętę, syrop klonowy, sok z limonki, posiekaną w plasterki papryczkę. Całość mieszamy.

4

ZAPIEKAMY BUŁKI  I KŁADZIEMY SER NA KOTLETY

Przekrojone na pół bułki układamy na ruszcie. Ser układamy na kotletach. Przykrywamy grilla na ok. 1 minutę.

5

SKŁADAMY BURGERY

Zdejmujemy bułki i kotlety z grilla. Na bułce układamy kotleta i gruszkę, przykrywamy górną połówką bułki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1456,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

728,3 kcal

🥑

Tłuszcz

41,1 g

🌾

Węglowodany

33,6 g

🥬

Błonnik

53,7 g

💪

Białko

53,7 g

Podobne przepisy

Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl