tom-car24.com.pl

Bulion rybny • przepis • składniki • przygotowanie

Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!

Bulion rybny

Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 1 szt.
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 25 g
woda - 2 l
ziele angielskie - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY W GARNKU SKŁADNIKI BULIONU:
Resztki ryb dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka.
2.GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BULION:
Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy na średnim ogniu ok. 60 minut. W trakcie gotowania, zwłaszcza na wstępnym etapie, z powierzchni bulionu zbieramy szumowiny (pianę) za pomocą łyżki do szumowania. Gotowy wywar przelewamy do osobnego garnka lub naczynia przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem.
Bulion rybny

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY W GARNKU SKŁADNIKI BULIONU

Resztki ryb dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka.

2

GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BULION

Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy na średnim ogniu ok. 60 minut. W trakcie gotowania, zwłaszcza na wstępnym etapie, z powierzchni bulionu zbieramy szumowiny (pianę) za pomocą łyżki do szumowania. Gotowy wywar przelewamy do osobnego garnka lub naczynia przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

416,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

69,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,5 g

🌾

Węglowodany

15,6 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

2,2 g

Podobne przepisy

Bulion rybny - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl