tom-car24.com.pl

Burgery z jajkiem sadzonym • przepis • składniki • przygotowanie

Burgery z kotletami z mięsa wołowego, jajkami sadzonymi i prażoną cebulką to świetna wariacja na temat tego klasycznego dania kuchni amerykańskiej. Przygotuj je według przepisu Pauli i sprawdź, jak smakują!

Burgery z jajkiem sadzonym

Burgery z kotletami z mięsa wołowego, jajkami sadzonymi i prażoną cebulką to świetna wariacja na temat tego klasycznego dania kuchni amerykańskiej. Przygotuj je według przepisu Pauli i sprawdź, jak smakują!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso mielone wołowe - 200 g
bułka hamburgerowa - 2 szt.
pieczarka - 12 szt.
cebula - 0,5 szt.
olej - 2 łyżki
boczek parzony - 4 plastry
rukola - 1 garść
jajko - 2 szt.
cebula prażona - 2 łyżeczki
przyprawa do mięsa - 3 łyżeczki
majonez - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.FORMUJEMY KOTLETY:
Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa i dokładnie wyrabiamy w dłoniach. Następnie formujemy z niego dwa okrągłe kotlety jednakowej wielkości.
2.SMAŻYMY BOCZEK:
Plastry parzonego, wędzonego boczku umieszczamy na suchej patelni i podsmażamy, co jakiś czas obracając. Zarumieniony boczek przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI:
Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 10-12 minut, aż się zarumienią. Całość doprawiamy solą i pieprzem chwilę przed zakończeniem smażenia i dokładnie mieszamy.
4.PODPIEKAMY BUŁKI:
Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane podpiekamy przez ok. 5-10 minut, aż zrobią się ciepłe i chrupiące.
5.SMAŻYMY KOTLETY:
Kotlety smażymy na dużym ogniu, na mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z obu stron strony.
6.SMAŻYMY JAJKA:
Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i smażymy jajka sadzone.
7.SKŁADAMY BURGERY:
Podpieczone połówki bułek smarujemy majonezem. Na dolną część każdej z nich nakładamy kolejno: połowę rukoli, kotlet, po dwa plastry boczku, połowę pieczarek z cebulką i jajko sadzone. Na wierzch kładziemy górną część bułki. Burgery podajemy jeszcze ciepłe.
Burgery z jajkiem sadzonym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FORMUJEMY KOTLETY

Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa i dokładnie wyrabiamy w dłoniach. Następnie formujemy z niego dwa okrągłe kotlety jednakowej wielkości.

2

SMAŻYMY BOCZEK

Plastry parzonego, wędzonego boczku umieszczamy na suchej patelni i podsmażamy, co jakiś czas obracając. Zarumieniony boczek przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI

Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 10-12 minut, aż się zarumienią. Całość doprawiamy solą i pieprzem chwilę przed zakończeniem smażenia i dokładnie mieszamy.

4

PODPIEKAMY BUŁKI

Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane podpiekamy przez ok. 5-10 minut, aż zrobią się ciepłe i chrupiące.

5

SMAŻYMY KOTLETY

Kotlety smażymy na dużym ogniu, na mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z obu stron strony.

6

SMAŻYMY JAJKA

Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i smażymy jajka sadzone.

7

SKŁADAMY BURGERY

Podpieczone połówki bułek smarujemy majonezem. Na dolną część każdej z nich nakładamy kolejno: połowę rukoli, kotlet, po dwa plastry boczku, połowę pieczarek z cebulką i jajko sadzone. Na wierzch kładziemy górną część bułki. Burgery podajemy jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1418,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

709,2 kcal

🥑

Tłuszcz

45,8 g

🌾

Węglowodany

37,7 g

🥬

Błonnik

36,8 g

💪

Białko

36,8 g

Podobne przepisy