Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SPARZAMY POMIDORY
Pomidory myjemy, skórkę nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na chwilę. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
SMAŻYMY CEBULĘ Z CZOSNKIEM
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na gorącym oleju przez 2-3 minuty, mieszając. Połowę wyjmujemy i odkładamy na bok. Pomidory przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Orzeszki piniowe lekko prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Mieszamy z ricottą, pozostałą cebulą i czosnkiem, doprawiamy skórką otartą z wyszorowanej cytryny, solą i pieprzem.
ZAPIEKAMY CANNELLONI
Liście bazylii siekamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Doprawiamy do smaku i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Krem z ricotty przekładamy do plastikowej torebki do przechowywania żywności, odcinamy mały róg i wyciskamy do rurek makaronowych. Rurki umieszczamy w sosie pomidorowym obok siebie. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 12 cienkich plasterków. Rozkładamy wraz ze startym parmezanem na cannelloni. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2436,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
609,1 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
42,7 g
Błonnik
31,7 g
Białko
31,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Keks królewski
Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!

Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!