Letnia zupa jarzynowa • przepis • składniki • przygotowanie
Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BULION
Mięso i jarzyny płuczemy, włoszczyznę obieramy, układamy w garnku. Zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy (poza pieprzem), zagotowujemy. Gotujemy 45 minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy pieprzem.
KROIMY WARZYWA
Kapustę myjemy i szatkujemy niezbyt grubo. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na ok. 1 cm kawałki. Groszek łuskamy do miseczki. Marchewki czyścimy, kroimy w plasterki. Ziemniaki i kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i wydrążamy miąższ. Koperek siekamy.
GOTUJEMY ZUPĘ
W 5-litrowym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nie ziemniaki i smażymy ok. 5 minut. Wrzucamy wszystkie pozostałe warzywa (bez koperku), chwile smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień, a następnie gotujemy całość ok. 15 minut.
ZAPRAWIAMY ZUPĘ (OPCJONALNIE)
Możemy też zupę zabielić. Odlewamy do miseczki chochelkę gotowej zupy, dodajemy do niej kwaśną śmietanę, dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1873,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
156,1 kcal
Tłuszcz
4,5 g
Węglowodany
17,7 g
Błonnik
9,6 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zalewajka
Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.

Zupa z zielonych warzyw
Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.

Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!