Carskie tosty • przepis • składniki • przygotowanie
Jaki jest idealny tost śniadaniowy według Karola Okrasy? Taki, który składa się z aromatycznego gęstego beszamelu, ciągnącego się sera i zblanszowanego szpinaku. Carski tost to zapowiedź doskonałego dnia!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PRAŻONĄ CEBULKĘ
Na patelnię wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę i prażymy ją na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie gotowa, odsączamy ją na sitku. Pozostały olej odstawiamy na później.
BLANSZUJEMY SZPINAK
Trzy łyżki oleju pozostałego ze smażenia cebuli wlewamy na czystą patelnię. Dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę blanszujemy. Szpinak odkładamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Do garnuszka wlewamy 3 łyżki oleju pozostałego ze smażenia cebuli i masło. Gdy się roztopi, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową – chwilę podprażamy i dodajemy mąkę. Zmniejszamy ogień i całość energicznie mieszamy. Prażymy przez około 2 minuty. Dolewamy zimne mleko i energicznie mieszamy, aż beszamel zgęstnieje. 4 plasterki sera kroimy w drobną kostkę i dodajemy do beszamelu. Mieszamy, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka. Dodajemy podprażoną cebulkę. Mieszamy.
SKŁADAMY KANAPKI
Chleb kroimy na kromki o grubości 1-1,5 cm. Na każdej kromce rozsmarowujemy grubą warstwę beszamelu i układamy po plasterku sera. Na 2 kromkach układamy szpinak. Łączymy 2 kromki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju pozostałego ze smażenia cebuli. Kanapki układamy na patelni, przykrywamy przykrywką i podsmażamy po 2 minuty z obu stron.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
758 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
379 kcal
Tłuszcz
30,7 g
Węglowodany
22,1 g
Błonnik
2,7 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu
Słodkie i smakujące latem galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu. To pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.

Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
Napój migdałowy i płatki owsiane to podstawa pożywnego bowla Darii. Dodaj do niego owoce i orzechy, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bryzol
Bryzol, klasyczny kotlet z drobno siekanego lub rozbitego mięsa, to potrawa, która wywołuje fale nostalgii, przypominając o czasach PRL-u. To danie, które święciło swoje triumfy na stołach wielu polskich rodzin, stając się symbolem prostoty, smaku i tradycji kulinarnej. Chcesz wiedzieć, jak przywołać nostalgię na Twój stół? Poznaj nasz przepis na wyborny bryzol z polędwicy wieprzowej.

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Egzotyczne lody ananasowe
Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Shot z kurkumy i imbiru
Łącz kłącza pełne mocy i dbaj o siebie w chłodne miesiące! Przepis Kingi na shot z kurkumy i imbiru to porcja wartościowych składników zawartych w superfoods i cytrusach. Korzystaj z tego, co daje natura!

Sernik na zimno z galaretką z truskawkami
Najlepsze słodkie na lato? Takie, którego nie trzeba piec i które ma dużo świeżych owoców! Idealny będzie więc sernik na zimno z galaretką z truskawkami, który zachwyci smakiem i ochłodzi w gorący dzień.

Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację, które zachwycą Twoich gości, ale nie będą wymagały dużo pracy? Oto on! Delikatne steki z łososia w sosie cytrynowym z wykwintnym dodatkiem w postaci serc karczochów. Przekonaj się, jak prosto przygotować to zaskakujące danie!