tom-car24.com.pl

Leczo z dynią i warzywami korzeniowymi • przepis • składniki • przygotowanie

Jednym z najlepszych dań na jesień jest leczo. A czy można podkręcić jego jesienny charakter? Oczywiście — za pomocą dyni! Przygotuj to danie i rozkoszuj się ciepłym posiłkiem podczas chłodnych, jesiennych wieczorów.

Leczo z dynią i warzywami korzeniowymi

Jednym z najlepszych dań na jesień jest leczo. A czy można podkręcić jego jesienny charakter? Oczywiście — za pomocą dyni! Przygotuj to danie i rozkoszuj się ciepłym posiłkiem podczas chłodnych, jesiennych wieczorów.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dynia - 400 g
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
bulion warzywny - 400 ml
olej rzepakowy - 2 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
kumin - 0,5 łyżeczki
tymianek suszony - 1 łyżeczka
sól -
pieprz czarny -
natka pietruszki - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.SIEKAMY WARZYWA:
Do misy termorobota MC Smart wkładamy cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz czosnek. Uruchamiamy program „rozdrabnianie”/czas:5 sekund / obroty: 6. Następnie zgarniamy składniki ze ścianek szpatułką.
2.PODSMAŻAMY:
Dodajemy olej, uruchamiamy program „przypiekanie” / czas: 5 minut / temperatura: 120°C / obroty: 1 – bez założonej górnej miarki.
3.DODAJEMY WARZYWA KORZENIOWE I DYNIĘ:
Do misy wkładamy pokrojoną w kostkę dynię, marchew, pietruszkę oraz seler. Dodajemy przyprawy: wędzoną paprykę, kumin i tymianek. Dusimy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 5 minut / temperatura: 100°C / obroty w lewo: 1.
4.DODAJEMY SKŁADNIKI:
Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy bulion i gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 minut / temperatura: 100°C / obroty w lewo: 1. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy jeszcze 5 minut, korzystając z tych samych ustawień.
5.PODAJEMY DANIE:
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy danie posypane świeżą natką pietruszki.
Leczo z dynią i warzywami korzeniowymi

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SIEKAMY WARZYWA

Do misy termorobota MC Smart wkładamy cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz czosnek. Uruchamiamy program „rozdrabnianie”/czas:5 sekund / obroty: 6. Następnie zgarniamy składniki ze ścianek szpatułką.

2

PODSMAŻAMY

Dodajemy olej, uruchamiamy program „przypiekanie” / czas: 5 minut / temperatura: 120°C / obroty: 1 – bez założonej górnej miarki.

3

DODAJEMY WARZYWA KORZENIOWE I DYNIĘ

Do misy wkładamy pokrojoną w kostkę dynię, marchew, pietruszkę oraz seler. Dodajemy przyprawy: wędzoną paprykę, kumin i tymianek. Dusimy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 5 minut / temperatura: 100°C / obroty w lewo: 1.

4

DODAJEMY SKŁADNIKI

Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy bulion i gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 minut / temperatura: 100°C / obroty w lewo: 1. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy jeszcze 5 minut, korzystając z tych samych ustawień.

5

PODAJEMY DANIE

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy danie posypane świeżą natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

780,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

156,1 kcal

🥑

Tłuszcz

3 g

🌾

Węglowodany

30,1 g

🥬

Błonnik

8 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy

Leczo z dynią i warzywami korzeniowymi - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl