Spring rolls • przepis • składniki • przygotowanie
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chili i czosnek drobno siekamy. Mieszamy razem z olejem sezamowym, słonecznikowym, sosem rybnym i solą. Polędwicę zamaczamy w marynacie i w szklanym naczyniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
SMAŻYMY MIĘSO
Polędwicę wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmażamy polędwicę ok. 1 minuty z każdej strony – tak aby mięso się zarumieniło. Odstawiamy do wystygnięcia.
KROIMY WARZYWA
Ogórka przekrawamy wzdłuż na cztery części, usuwamy nasiona i kroimy w zapałki. Paprykę kroimy w paski, rzodkiewki w plasterki, marchewkę w julienne, szczypiorek na kilkucentymetrowe kawałki.
FORMUJEMY ROLLSY
Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namaczamy chwilę w zimnej wodzie. Każdy układamy na suchej desce, nakładamy na środek po kilka kawałków przygotowanych warzyw. Dodajemy kiełki fasoli mung i listki kolendry oraz polędwicę pokrojoną w paski. Objętość składników nie powinna przekraczać ⅓ szerokości papieru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1351 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
135,1 kcal
Tłuszcz
2,6 g
Węglowodany
21,6 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.

Zupa pho z wołowiną
Sprawdzony przepis na wietnamską zupę pho dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej!

Spring rolls salad
Jeśli masz ochotę na spring rollsy, ale nie masz chęci lub czasu ich zawijać, ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj ten przepis i ciesz się tą popularną przekąską w zupełnie innej formie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lasagne ze szpinakiem
Delikatne lasagne ze szpinakiem, ricottą i grillowaną papryką, zapiekane w airfryerze – kremowe, aromatyczne i doskonale zbalansowane.

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Chałka orzechowa
Pyszna, chrupiąca chałka orzechowa to propozycja Pawła Małeckiego na dobry początek dnia. Wypróbuj przepis!