tom-car24.com.pl

Chorizo z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.

Chorizo z ziemniakami

Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 4 łyżki
oliwki zielone - 30 łyżeczek
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
wino czerwone - 150 ml
ziemniak - 4 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
chorizo plastry - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI OBIERAMY,:
kroimy na 24 plasterki i smażymy na 3-4 łyżkach gorącej oliwy z oliwek na dużej patelni przez mniej więcej 20 minut na małym ogniu, aż będą chrupiące.
2.OD CZASU DO:
czasu obracamy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
3.CHORIZO OBIERAMY ZE:
skórki i kroimy na 24 plasterki.
4.KRÓTKO SMAŻYMY NA:
pozostałej gorącej oliwie na małym ogniu.
5.WLEWAMY CZERWONE WINO:
(uwaga, może pryskać) i smażymy pod przykryciem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony. TYMIANEK MYJEMY I: suszymy.
6.CZOSNEK OBIERAMY I:
kroimy w słupki.
7.OBA SKŁADNIKI SMAŻYMY:
przez ostatnie 1-2 minuty z plasterkami ziemniaków.
8.
OLIWKI OSĄCZAMY.
9.ZA POMOCĄ WYKAŁACZKI:
spinamy osączony plasterek chorizo i oliwkę z plasterkiem ziemniaka i podajemy.
Chorizo z ziemniakami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI OBIERAMY,

kroimy na 24 plasterki i smażymy na 3-4 łyżkach gorącej oliwy z oliwek na dużej patelni przez mniej więcej 20 minut na małym ogniu, aż będą chrupiące.

2

OD CZASU DO

czasu obracamy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

3

CHORIZO OBIERAMY ZE

skórki i kroimy na 24 plasterki.

4

KRÓTKO SMAŻYMY NA

pozostałej gorącej oliwie na małym ogniu.

5

WLEWAMY CZERWONE WINO

(uwaga, może pryskać) i smażymy pod przykryciem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony. TYMIANEK MYJEMY I: suszymy.

6

CZOSNEK OBIERAMY I

kroimy w słupki.

7

OBA SKŁADNIKI SMAŻYMY

przez ostatnie 1-2 minuty z plasterkami ziemniaków.

8

OLIWKI OSĄCZAMY.

9

ZA POMOCĄ WYKAŁACZKI

spinamy osączony plasterek chorizo i oliwkę z plasterkiem ziemniaka i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1970,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

492,7 kcal

🥑

Tłuszcz

36 g

🌾

Węglowodany

17,6 g

🥬

Błonnik

17,4 g

💪

Białko

17,4 g

Podobne przepisy

Chorizo z ziemniakami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl