Jajka po hiszpańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Zmień zwykłą jajecznicę w danie inspirowane Hiszpanią! Sadzone jajka, pikantny sos i tortilla to pyszny pomysł na śniadanie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CEBULĘ DROBNO
posiekaj.
NA PATELNI ROZGRZEJ
odrobinę oliwy i podsmaż cebulę na złoty kolor.
CZOSNEK POSIEKAJ, WRZUĆ
na patelnię.
DODAJ POMIDORY Z
puszki i podsmażaj razem, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory się rozpadną.
Z PAPRYCZEK WYKRÓJ
pestki i drobno posiekaj.
DODAJ DO
sosu.
PRZYPRAW SOLĄ DO
smaku i zdejmij z ognia.
ROZGRZEJ DRUGĄ
patelnię.
TORTILLE POSMARUJ OLEJEM
i podsmaż z dwóch stron przez mniej więcej 30 sekund.
ZDEJMIJ Z OGNIA,
przykryj i odłóż w ciepłe miejsce.
NA TEJ SAMEJ
patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż na małym ogniu po dwa jajka na raz, aż białko się zetnie.
JAK PODAWAĆ UŁÓŻ
po dwa jajka na jednej tortilli, pomiędzy nałóż sos.
NATKĘ PIETRUSZKI POSIEKAJ,
posyp wierzch jajek.
DODAJ SÓL DO
smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1264,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
316,2 kcal
Tłuszcz
14,3 g
Węglowodany
28,9 g
Błonnik
18,6 g
Białko
18,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy
Banalnie proste i przepyszne danie w stylu hiszpańskim! Młode ziemniaki oraz kanaryjskie sosy pełne aromatycznych przypraw połączonych z papryką piquillo oraz zielonymi i czerwonymi papryczkami chili to obowiązkowa pozycja w menu Wysp Kanaryjskich!

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie
Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tabbouleh z komosą ryżową
Lekka i smaczna – klasyka kuchni bliskowschodniej, czyli sałatka tabbouleh w wersji Kingi. Sprawdź, jak komosa ryżowa komponuje się ze świeżymi warzywami i przyprawami!

Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.