Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 200 stopni C.
PRZYGOTOWANIE ARKUSZ CIASTA
francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy.
CIASTO TNIEMY NA
12 kwadratów.
W KAŻDYM KWADRACIE,
za pomocą tępej strony noża, rysujemy, lekko wciskając ostrze w ciasto, mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi.
KWADRATY CIASTA UKŁADAMY
na blasze wyłożonej pergaminem.
ROZTRZEPANYM W MISECZCE
jajkiem, za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat.
WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM
serem grana padano.
KAŻDY KAWAŁEK CIASTA
nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
WYJMUJEMY JE I
studzimy.
W TYM CZASIE
pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy.
PO 10 MINUTACH
odlewamy puszczony przez pomidory sok.
SER MOZZARELLA ŚCIERAMY
na tarce.
POSYPUJEMY NIM KAŻDY
kwadrat ciasta.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
plasterki pomidora.
ZĄBEK CZOSNKU PRZEPUSZCZAMY
przez praskę.
BAZYLIĘ BARDZO DROBNO
siekamy.
OBA SKŁADNIKI MIESZAMY
z oliwą z oliwek i smarujemy nią wierzch pomidorów.
WSTAWIAMY PONOWNIE DO
piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2701,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
450,3 kcal
Tłuszcz
30,5 g
Węglowodany
21,8 g
Błonnik
0,5 g
Białko
20,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.

Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
Ziemniaki zapiekane z kiełbasą, cukinią i tartą mozzarellą, czyli przepis na obiad z blachy, który zachwyci niejednego domownika. Sprawdź, jak go przygotować!

Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!

Gofrowe kanapki z francuskimi serami
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie lub kolację? Wypróbuj przepis na gofrowe kanapki z francuskimi serami! To pyszne i aromatyczne danie, które urozmaici niejeden posiłek.

Sałatka warzywne ciastko
Wygląda tak pięknie, jak smakuje! Sałatka warzywne ciastko świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego i jednocześnie podać mu coś lekkiego. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Minizapiekanki z ziemniaczkami
Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!

Omlet z wędzonym łososiem i awokado
Jeśli jesteś miłośnikiem omletów na śniadanie, koniecznie wypróbuj ten przepis Karola. Delikatny omlet z dodatkiem łososia i awokado to kompozycja idealna na początek dnia.