Ciastka z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PIECZARKI I CEBULĘ
Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor pieczarki pokrojone na ćwiartki. Kiedy nabiorą koloru, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość oprószamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 5 minut.
DODAJEMY MROŻONE GRZYBY
Dodajemy mrożone grzyby, gałązkę tymianku i krem grzybowy – całość smażymy tak długo, aż płyn odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
WYCINAMY KOŁA I PASKI
Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie odciskamy kokilkę i wycinamy 6 kół. Dodatkowo z ciasta wykrawamy paski o szerokości równej wysokości naczynia do zapiekania.
WYPEŁNIAMY KOKILKI
Na spód kokilki wykładamy jedno wykrojone z ciasta koło. Dookoła kokilki „przyklejamy” pasek ciasta, lekko go dociskając do dna, a następnie wypełniamy ciastko farszem grzybowym. Na koniec całość przykrywamy drugim kołem ciasta francuskiego. W taki sposób wypełniamy 3 kokilki.
SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM
Wierzch ciastek delikatnie nacinamy na krzyż, aby nadmiar płynu mógł odparować. Następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem (z pozostałego ciasta można wykroić dowolne kształty i udekorować nimi wierzch ciastek).
PIECZEMY CIASTKA
Ciastka posypujemy drobnymi kryształkami soli himalajskiej i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Lekko studzimy i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1562,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1562,7 kcal
Tłuszcz
94,5 g
Węglowodany
121,4 g
Błonnik
8,8 g
Białko
34,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.

Leczo z frankfurterkami
Aromatyczne leczo, pełne kolorowych warzyw, frankfurterek i pomidorowego sosu – to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.

Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
Vol-au-vent to przekąska z ciasta francuskiego. Gotowe korpusy Kinga nafaszerowała kremem z ubijanej fety. To łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci Twoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!

Halloweenowa przekąska z jabłek
Z owoców możesz przygotować wyjątkowe przekąski na Halloween. Zobacz, jak!

Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Shake z gruszką i marcepanem
Shake z marcepanem? Czemu nie! Poznaj przepis na efektowny i łatwy do przygotowania napój!

Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
Pieczone jabłka, które smakują jak szarlotka i które można przyrządzić w grillu? Jak najbardziej! To pyszny i prosty deser, który zajmie o wiele mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki.