Ciasto cynamonowe z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 180°C Przygotowanie Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
WSYPYPUJEMY POWOLI CUKIER,
a następnie ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka.
POWOLI DOSYPUJEMY MĄKĘ
wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
WLEWAMY OLEJ.
JABŁKA OBIERAMY I
kroimy w kostkę. DODAJEMY DO: ciasta.
ORZECHY PRAŻYMY NA
suchej patelni, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.
WSTAWIAMY DO NAGRZANEGO
piekarnika /180°C/.
PIEC OK.
35-40 MIN.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4800 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
800 kcal
Tłuszcz
45,7 g
Węglowodany
88,6 g
Błonnik
15,3 g
Białko
15,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ziemniaki fondant
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.

Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!

Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański awokado burger
Roślinny burger z grilla między połówkami dojrzałego awokado? Brzmi jak przepis na wegańską ucztę przy ruszcie! Odkryj zupełnie nowy, świeży sposób na tego amerykańskiego klasyka.

Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!

Szakszuka z burakami
Burak do szakszuki? Pewnie, że pasuje! Wypróbuj przepis Kingi i podaj bliskim pożywne śniadanie w całkiem nowej odsłonie.