Ogórki faszerowane rybą i ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Mrożoną rybę wkładamy do wrzącej, osolonej wody i rozmrażamy przez 5-8 minut, następnie osączamy i rozdzielamy na kawałki dwoma widelcami. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Koperek siekamy. Mieszamy 150 g ryżu (pozostały ryż trzymamy w cieple), rybę, koperek, 1 czubatą łyżeczkę musztardy. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością soku z cytryny.
FASZERUJEMY OGÓRKI
Szalotki obieramy i siekamy. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy. Wydrążony miąższ z ogórków siekamy i podsmażamy z szalotkami na patelni na rozgrzanym oleju. Rozcieńczamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki ogórków faszerujemy masą rybno-ryżową. Ogórki układamy na patelni w sosie i gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut.
DOPRAWIAMY SOS
Ogórki wyjmujemy i trzymamy w cieple. Do sosu dolewamy śmietanę, podgrzewamy i miksujemy. Sos doprawiamy pozostałą musztardą i niewielką ilością soku z cytryny. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Podajemy z ogórkami i pozostałym ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1387,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
346,9 kcal
Tłuszcz
13,2 g
Węglowodany
36,7 g
Błonnik
20 g
Białko
20 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!

Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!

Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Amerykańskie gofry
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!

Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.

Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!

Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Jesteś miłośnikiem tradycyjnych pączków? Wypróbuj przepis Pawła i przygotuj je samodzielnie w domu! Krem budyniowy i cukier trzcinowy dodają im słodkości.

Grissini
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!