tom-car24.com.pl

Ciasto czekoladowe z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz deseru, który łączy intensywny smak czekolady z owocową nutą? To doskonale trafiłeś! Nasze czekoladowe ciasto z wiśniami z pewnością zachwyci ciebie i wszystkich domowników. Poznaj nasz sposób na ten pyszny, niezwykle aromatyczny wypiek!

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Szukasz deseru, który łączy intensywny smak czekolady z owocową nutą? To doskonale trafiłeś! Nasze czekoladowe ciasto z wiśniami z pewnością zachwyci ciebie i wszystkich domowników. Poznaj nasz sposób na ten pyszny, niezwykle aromatyczny wypiek!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

wiśnie mrożone drylowane - 350 g
mąka pszenna - 200 g
cukier - 200 g
masło - 100 g
kefir - 180 ml
czekolada gorzka - 130 g
mąka migdałowa - 80 g
kakao - 50 g
jajko - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,75 łyżeczki
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
Do rondelka wkładamy pokrojoną czekoladę i delikatnie roztapiamy ją na małym ogniu i studzimy.
2.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM:
Do miski dodajemy masło oraz cukier i ucieramy mikserem, aż utworzymy jasną masę.
3.DODAJEMY JAJKO:
Do maślanej masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy na puszystą masę.
4.DODAJEMY CZEKOLADĘ I INNE SKŁADNIKI:
Do masy z jajkem i masłem dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, mąkę pszenną i migdałową, proszek do pieczenia, sodę, kakao, a także kefir i mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą.
5.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
Tortownicę wykładamy papierem, a następnie przekładamy do niej ciasto.
6.DODAJEMY WIŚNIE:
Na wierzchu ciasta układamy wiśnie i delikatnie wciskamy je do środka.
7.PIECZEMY CIASTO:
Wsuwamy tortownicę do pieca i pieczemy przez 40-45 minut. Ciasto powinno być delikatnie wilgotne, dlatego włożona w jego środek wykałaczka niekoniecznie musi wyjść sucha. Po upieczeniu studzimy ciasto i bierzemy się do jedzenia. Życzymy smacznego!
Ciasto czekoladowe z wiśniami

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Do rondelka wkładamy pokrojoną czekoladę i delikatnie roztapiamy ją na małym ogniu i studzimy.

2

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Do miski dodajemy masło oraz cukier i ucieramy mikserem, aż utworzymy jasną masę.

3

DODAJEMY JAJKO

Do maślanej masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy na puszystą masę.

4

DODAJEMY CZEKOLADĘ I INNE SKŁADNIKI

Do masy z jajkem i masłem dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, mąkę pszenną i migdałową, proszek do pieczenia, sodę, kakao, a także kefir i mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą.

5

PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Tortownicę wykładamy papierem, a następnie przekładamy do niej ciasto.

6

DODAJEMY WIŚNIE

Na wierzchu ciasta układamy wiśnie i delikatnie wciskamy je do środka.

7

PIECZEMY CIASTO

Wsuwamy tortownicę do pieca i pieczemy przez 40-45 minut. Ciasto powinno być delikatnie wilgotne, dlatego włożona w jego środek wykałaczka niekoniecznie musi wyjść sucha. Po upieczeniu studzimy ciasto i bierzemy się do jedzenia. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4088,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

817,7 kcal

🥑

Tłuszcz

40,2 g

🌾

Węglowodany

94 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

16,6 g

Podobne przepisy