tom-car24.com.pl

Zielona zupa z bekonem • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa z brokułami, szpinakiem i zielonym groszkiem to porcja zielonych warzyw okraszona chrupiącym boczkiem. Prosty i szybki pomysł na lunch.

Zielona zupa z bekonem

Zupa z brokułami, szpinakiem i zielonym groszkiem to porcja zielonych warzyw okraszona chrupiącym boczkiem. Prosty i szybki pomysł na lunch.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony - 150 g
brokuł - 2 główki
szpinak świeży - 300 g
groch łuskany - 100 g
bulion warzywny - 1 l
pieprz czarny - 3 szczypty
sól - 2 szczypty
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY BOCZEK:
Boczek kroimy na małe, cienkie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu, aż stanie się chrupiący. Wykładamy na talerz i odstawiamy.
2.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty czosnek.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Do gorącego bulionu wrzucamy brokuły i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy szpinak, ugotowany groch, podsmażoną cebulę i czosnek – całość blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zielona zupa z bekonem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY BOCZEK

Boczek kroimy na małe, cienkie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu, aż stanie się chrupiący. Wykładamy na talerz i odstawiamy.

2

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty czosnek.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Do gorącego bulionu wrzucamy brokuły i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy szpinak, ugotowany groch, podsmażoną cebulę i czosnek – całość blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1496,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

374,2 kcal

🥑

Tłuszcz

16,4 g

🌾

Węglowodany

40,6 g

🥬

Błonnik

20 g

💪

Białko

20 g

Podobne przepisy