tom-car24.com.pl

Ciasto francuskie z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Ciasto francuskie z pieczarkami

Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

ciasto francuskie - 1 płat
pieczarka - 400 g
ser gouda - 120 g
natka pietruszki - 0,5 pęczka
masło - 40 g
cebula - 0,5 szt.
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI:
Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki od trzonów. Przekrajamy je na pół, a potem kroimy w plasterki.
2.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I NATKĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Natkę myjemy i osuszamy i również drobno siekamy.
3.SMAŻYMY FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie podsmażamy na nim cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy pieczarki, mieszamy i smażymy, aż odparuje z nich woda. Potem przyprawiamy je pietruszką, solą, pieprzem i papryką i całość mieszamy. Po 2-3 minutach ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy farsz do przestygnięcia.
4.ŚCIERAMY SER I PRZYGOTOWUJEMY JAJKO:
Ścieramy ser na tarce do miseczki. Jajko wbijamy do drugiej miseczki i roztrzepujemy je.
5.NADZIEWAMY CIASTO FRANCUSKIE:
Rozkładamy ciasto na blacie, a następnie tniemy je wzdłuż i dzielimy na prostokąty (ok. 20). Na każdym prostokącie rozkładamy na środku farsz i trochę sera, a potem składamy jak koperty. Każdy brzeg zwijamy do środka i sklejamy ze sobą, a potem wszystko smarujemy jajkiem za pomocą pędzelka.
6.PRZENOSIMY KOPERTY NA BLACHĘ:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a potem przenosimy na nie każdą kopertę.
7.PIECZEMY CIASTKA:
Gotowe ciastka wsuwamy do pieca i pieczemy ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią.
Ciasto francuskie z pieczarkami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI

Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki od trzonów. Przekrajamy je na pół, a potem kroimy w plasterki.

2

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I NATKĘ

Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Natkę myjemy i osuszamy i również drobno siekamy.

3

SMAŻYMY FARSZ

Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie podsmażamy na nim cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy pieczarki, mieszamy i smażymy, aż odparuje z nich woda. Potem przyprawiamy je pietruszką, solą, pieprzem i papryką i całość mieszamy. Po 2-3 minutach ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy farsz do przestygnięcia.

4

ŚCIERAMY SER I PRZYGOTOWUJEMY JAJKO

Ścieramy ser na tarce do miseczki. Jajko wbijamy do drugiej miseczki i roztrzepujemy je.

5

NADZIEWAMY CIASTO FRANCUSKIE

Rozkładamy ciasto na blacie, a następnie tniemy je wzdłuż i dzielimy na prostokąty (ok. 20). Na każdym prostokącie rozkładamy na środku farsz i trochę sera, a potem składamy jak koperty. Każdy brzeg zwijamy do środka i sklejamy ze sobą, a potem wszystko smarujemy jajkiem za pomocą pędzelka.

6

PRZENOSIMY KOPERTY NA BLACHĘ

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a potem przenosimy na nie każdą kopertę.

7

PIECZEMY CIASTKA

Gotowe ciastka wsuwamy do pieca i pieczemy ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1326,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

66,3 kcal

🥑

Tłuszcz

4,8 g

🌾

Węglowodany

3,3 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

2,7 g

Podobne przepisy