tom-car24.com.pl

Zrazy z karkówki • przepis • składniki • przygotowanie

Zrazy z karkówki wieprzowej to jedno z bardziej lubianych tradycyjnych, polskich dań. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu oraz wolnemu duszeniu mięso staje się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Podane z kaszą, ziemniakami lub kluskami stanowią sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Jak przyrządzić wyśmienite zrazy? Poznaj nasz sposób!

Zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki wieprzowej to jedno z bardziej lubianych tradycyjnych, polskich dań. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu oraz wolnemu duszeniu mięso staje się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Podane z kaszą, ziemniakami lub kluskami stanowią sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Jak przyrządzić wyśmienite zrazy? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe karkówka - 500 g
bulion - 500 ml
ogórek kiszony - 2 szt.
marchew - 1 szt.
cebula - 2 szt.
musztarda - 4 łyżeczki
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 3 ziarnka
mąka pszenna - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
majeranek - 0,3 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODGOTOWUJEMY MARCHEW:
Marchew myjemy i obieramy z łupiny. Wkładamy ją do rondelka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez 8 minut, aby lekko zmiękła.
2.ROZBIJAMY MIĘSO:
Karkówkę dzielimy na plastry, a potem układamy na desce. Kawałek karkówki przykrywamy folią spożywczą i ściereczką, a potem delikatnie rozbijamy. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plastrami mięsa.
3.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Plastry karkówki posypujemy szczyptą soli oraz pieprzem.
4.NADZIEWAMY ZRAZY:
Każdy kawałek karkówki smarujemy musztardą. Podgotowaną marchew kroimy w słupki. Układamy po jednym słupku na plastrze karkówki. Ogórki również kroimy w słupki i także rozkładamy po jednym. Najlepiej układać składniki na środku lub wzdłuż dłuższego boku plastrów.
5.ZWIJAMY ZRAZY:
Ciasno zawijamy roladkę, a potem spinamy ją wykałaczką. Czynność powtarzamy z wszystkimi kawałkami mięsa.
6.OBSMAŻAMY MIĘSO:
W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Potem układamy zrazy w naczyniu i podsmażamy z obu stron. Podsmażone roladki układamy na talerzu.
7.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Potem podsmażamy ją na tym samym tłuszczu.
8.DUSIMY ZRAZY:
Zrazy ponownie umieszczamy w naczyniu i wlewamy lekko podgrzany bulion. Dodajemy liść laurowy, ziele oraz majeranek. Przykrywamy i dusimy przez 45 minut. Pod koniec wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie.
9.ZAGĘSZCZAMY SOS:
Do kubka wlewamy 5 łyżek zimnej wody i łączymy je z mąką. Potem dolewamy 3 łyżki sosu, który powstał z duszenia zrazów i mieszamy. Dodajemy resztę soli oraz paprykę, ponownie mieszamy. Zawartość wlewamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Gotujemy wszystko jeszcze przez 10 minut, a potem wyciągamy z mięsa wykałaczki i gotowe!
Zrazy z karkówki

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGOTOWUJEMY MARCHEW

Marchew myjemy i obieramy z łupiny. Wkładamy ją do rondelka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez 8 minut, aby lekko zmiękła.

2

ROZBIJAMY MIĘSO

Karkówkę dzielimy na plastry, a potem układamy na desce. Kawałek karkówki przykrywamy folią spożywczą i ściereczką, a potem delikatnie rozbijamy. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plastrami mięsa.

3

DOPRAWIAMY MIĘSO

Plastry karkówki posypujemy szczyptą soli oraz pieprzem.

4

NADZIEWAMY ZRAZY

Każdy kawałek karkówki smarujemy musztardą. Podgotowaną marchew kroimy w słupki. Układamy po jednym słupku na plastrze karkówki. Ogórki również kroimy w słupki i także rozkładamy po jednym. Najlepiej układać składniki na środku lub wzdłuż dłuższego boku plastrów.

5

ZWIJAMY ZRAZY

Ciasno zawijamy roladkę, a potem spinamy ją wykałaczką. Czynność powtarzamy z wszystkimi kawałkami mięsa.

6

OBSMAŻAMY MIĘSO

W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Potem układamy zrazy w naczyniu i podsmażamy z obu stron. Podsmażone roladki układamy na talerzu.

7

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Potem podsmażamy ją na tym samym tłuszczu.

8

DUSIMY ZRAZY

Zrazy ponownie umieszczamy w naczyniu i wlewamy lekko podgrzany bulion. Dodajemy liść laurowy, ziele oraz majeranek. Przykrywamy i dusimy przez 45 minut. Pod koniec wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie.

9

ZAGĘSZCZAMY SOS

Do kubka wlewamy 5 łyżek zimnej wody i łączymy je z mąką. Potem dolewamy 3 łyżki sosu, który powstał z duszenia zrazów i mieszamy. Dodajemy resztę soli oraz paprykę, ponownie mieszamy. Zawartość wlewamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Gotujemy wszystko jeszcze przez 10 minut, a potem wyciągamy z mięsa wykałaczki i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1122,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

561,4 kcal

🥑

Tłuszcz

46,1 g

🌾

Węglowodany

32,1 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

51,6 g

Podobne przepisy

Zrazy z karkówki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl