tom-car24.com.pl

Konfitura żurawinowa • przepis • składniki • przygotowanie

Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.

Konfitura żurawinowa

Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ksylitol - 90 g
sok z pomarańczy - 400 ml
świeże owoce żurawiny - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KONFITURĘ:
Żurawiny łączymy w rondlu z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i ksylitolem. Zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
2.PRZELEWAMY KONFITURĘ DO SŁOIKA:
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przelewamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Słoik szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę, zostawiamy do wystudzenia.
Konfitura żurawinowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KONFITURĘ

Żurawiny łączymy w rondlu z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i ksylitolem. Zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.

2

PRZELEWAMY KONFITURĘ DO SŁOIKA

Gotową, wciąż gorącą konfiturę przelewamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Słoik szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę, zostawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

580 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

36,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

11,2 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

0,2 g

Podobne przepisy

Konfitura żurawinowa - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl