tom-car24.com.pl

Ciasto królewiec • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!

Ciasto królewiec

Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!

Czas przygotowania
430 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
średni

Składniki

miód - 45 g
jajko - 3 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 85 g
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 35 g
mąka pszenna - 15 g
masło - 110 g
cukier puder - 130 g
kakao - 55 g
mleko - 50 ml
orzech włoski - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Masło kroimy w kostkę. Do miski wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy masło, a potem wszystkie płynne składniki i zagniatamy ciasto.
2.WAŁKUJEMY CIASTO:
Gotowe ciasto dzielimy na pół i wałkujemy je na prostokątne placuszki. Wykładamy blachy papierem do pieczenia, a potem przekładamy do nich ciasto i formujemy tak, aby ściśle przylegało do formy.
3.PIECZEMY CIASTO:
Wkładamy blachy do piekarnika i pieczemy. Wyżej ustawioną blachę pieczemy przez 13 minut, dolną przez 15 minut. Zostawiamy do wystygnięcia, a potem wyciągamy ciasto z jednej blachy.
4.UBIJAMY BIAŁKA:
Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka, a białka do miski. Zaczynamy ubijać białka mikserem ustawionym na wysokie obroty, a po chwili dodajemy cukier. Robimy to stopniowo.
5.DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Gdy piana zacznie robić się sztywna, zaczynamy dodawać powoli żółtka do białek, cały czas miksując.
6.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
7.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI:
Suche składniki wsypujemy do miski z masą jajeczną i mieszamy mikserem na ustawionym na niskie obroty.
8.PIECZEMY BISZKOPT:
Ściągamy stary papier do pieczenia z opróżnionej blaszki i wykładamy go nowym. Przelewamy ciasto biszkoptowe do formy i wsuwamy do pieca. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.
9.GOTUJEMY MLEKO:
Z porcji mleka odlewamy  200 ml do umytego i osuszonego kubka. Pozostałą część mleka podgrzewamy w garnku, a gdy zacznie robić się ciepłe, dodajemy oba cukry.
10.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ BUDYNIOWĄ:
Do kubka z mlekiem dodajemy obie mąki i energicznie mieszamy je z mlekiem przy pomocy trzepaczki. Rozmieszaną masę dodajemy do gotującego się mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Zagotowujemy i mieszamy jeszcze przez chwilę. Ściągamy z kuchenki.
11.DODAJEMY MASŁO:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, a potem dodajemy je do budyniowego kremu. Mieszamy mikserem ustawionym na małe obroty, aż do rozpuszczenia się masła. Krem odstawiamy na bok i lekko studzimy.
12.SKŁADAMY CIASTO:
Na pozostawiony w formie blat z ciasta miodowego wlewamy połowę masy budyniowej. Potem delikatnie wyciągamy biszkopt z drugiej blaszki, podważając jego boki. Biszkopt układamy na masie budyniowej, a potem wylewamy na niego pozostały krem budyniowy. Przykrywamy całość drugim blatem z ciasta miodowego. Ciasto odkładamy na bok do przestygnięcia, a gdy będzie już chłodne, wsadzamy je do lodówki na 25 minut.
13.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Rondelek od kremu budyniowego myjemy i osuszamy. Następnie wkładamy do niego masło i rozpuszczamy je, potem przesiewamy do niego cukier puder i mieszamy. Ściągamy z kuchenki.
14.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do rozpuszczonego masła z cukrem dodajemy kakao oraz mleko. Wszystko energicznie mieszamy trzepaczką.
15.DEKORUJEMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto z lodówki i oblewamy sowicie polewą. Zostawiamy na chwilę na blacie, by delikatnie przestygło, a potem ozdabiamy orzechami włoskimi i wsadzamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby polewa stężała. Najlepiej zostawić ciasto na całą noc w lodówce, by smaki mogły się przegryźć.
Ciasto królewiec

Czas przygotowania

430 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

Masło kroimy w kostkę. Do miski wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy masło, a potem wszystkie płynne składniki i zagniatamy ciasto.

2

WAŁKUJEMY CIASTO

Gotowe ciasto dzielimy na pół i wałkujemy je na prostokątne placuszki. Wykładamy blachy papierem do pieczenia, a potem przekładamy do nich ciasto i formujemy tak, aby ściśle przylegało do formy.

3

PIECZEMY CIASTO

Wkładamy blachy do piekarnika i pieczemy. Wyżej ustawioną blachę pieczemy przez 13 minut, dolną przez 15 minut. Zostawiamy do wystygnięcia, a potem wyciągamy ciasto z jednej blachy.

4

UBIJAMY BIAŁKA

Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka, a białka do miski. Zaczynamy ubijać białka mikserem ustawionym na wysokie obroty, a po chwili dodajemy cukier. Robimy to stopniowo.

5

DODAJEMY ŻÓŁTKA

Gdy piana zacznie robić się sztywna, zaczynamy dodawać powoli żółtka do białek, cały czas miksując.

6

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.

7

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI

Suche składniki wsypujemy do miski z masą jajeczną i mieszamy mikserem na ustawionym na niskie obroty.

8

PIECZEMY BISZKOPT

Ściągamy stary papier do pieczenia z opróżnionej blaszki i wykładamy go nowym. Przelewamy ciasto biszkoptowe do formy i wsuwamy do pieca. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.

9

GOTUJEMY MLEKO

Z porcji mleka odlewamy  200 ml do umytego i osuszonego kubka. Pozostałą część mleka podgrzewamy w garnku, a gdy zacznie robić się ciepłe, dodajemy oba cukry.

10

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ BUDYNIOWĄ

Do kubka z mlekiem dodajemy obie mąki i energicznie mieszamy je z mlekiem przy pomocy trzepaczki. Rozmieszaną masę dodajemy do gotującego się mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Zagotowujemy i mieszamy jeszcze przez chwilę. Ściągamy z kuchenki.

11

DODAJEMY MASŁO

Masło kroimy na mniejsze kawałki, a potem dodajemy je do budyniowego kremu. Mieszamy mikserem ustawionym na małe obroty, aż do rozpuszczenia się masła. Krem odstawiamy na bok i lekko studzimy.

12

SKŁADAMY CIASTO

Na pozostawiony w formie blat z ciasta miodowego wlewamy połowę masy budyniowej. Potem delikatnie wyciągamy biszkopt z drugiej blaszki, podważając jego boki. Biszkopt układamy na masie budyniowej, a potem wylewamy na niego pozostały krem budyniowy. Przykrywamy całość drugim blatem z ciasta miodowego. Ciasto odkładamy na bok do przestygnięcia, a gdy będzie już chłodne, wsadzamy je do lodówki na 25 minut.

13

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Rondelek od kremu budyniowego myjemy i osuszamy. Następnie wkładamy do niego masło i rozpuszczamy je, potem przesiewamy do niego cukier puder i mieszamy. Ściągamy z kuchenki.

14

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do rozpuszczonego masła z cukrem dodajemy kakao oraz mleko. Wszystko energicznie mieszamy trzepaczką.

15

DEKORUJEMY CIASTO

Wyciągamy ciasto z lodówki i oblewamy sowicie polewą. Zostawiamy na chwilę na blacie, by delikatnie przestygło, a potem ozdabiamy orzechami włoskimi i wsadzamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby polewa stężała. Najlepiej zostawić ciasto na całą noc w lodówce, by smaki mogły się przegryźć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9323 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1035,9 kcal

🥑

Tłuszcz

54 g

🌾

Węglowodany

123,5 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

15,6 g

Podobne przepisy

Ciasto królewiec - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl