tom-car24.com.pl

Ciasto skubaniec z agrestem • przepis • składniki • przygotowanie

Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!

Ciasto skubaniec z agrestem

Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 50 g
cukier wanilinowy - 16 g
kakao - 20 g
mąka pszenna - 500 g
masło - 250 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
żółtka jaj - 4 szt.
agrest - 600 g
białko jaja kurzego - 4 szt.
cukier żelujący 2:1 - 50 g
cukier - 150 g
śmietana 18% - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE:
W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki ciasta: mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Mieszamy.
2.DZIELIMY CIASTO NA 3 CZĘŚCI:
Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część przekładamy do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA:
Schłodzoną w lodówce jasną część ciasta skubiemy i kruszymy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta powinny równomiernie przykryć dno. W ten sam sposób postępujemy ze schłodzoną w lodówce kakaową częścią ciasta – skubiemy je i kruszymy pomiędzy kawałki jasnego ciasta. Kawałki ciasta dociskamy, by zakleić szczeliny.
4.UKŁADAMY WARSTWĘ OWOCÓW:
Umyty i odsączony z wody agrest łączymy w misce z cukrem żelującym. Mieszamy i wykładamy na spód ciasta. Warstwę owoców wyrównujemy z wierzchu.
5.UBIJAMY BIAŁKA JAJ:
Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach. Gdy zaczną lekko gęstnieć i zmienią kolor na biały, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną, perłową pianę. Powinniśmy uzyskać pianę, w której cukier będzie całkowicie rozpuszczony.
6.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Zamrożoną jasną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę piany z białek.
7.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Pod koniec pieczenia obserwujemy ciasto – kruszonka powinna podpiec się na ładny, złoty kolor, a beza ściąć.
Ciasto skubaniec z agrestem

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE

W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki ciasta: mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Mieszamy.

2

DZIELIMY CIASTO NA 3 CZĘŚCI

Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część przekładamy do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA

Schłodzoną w lodówce jasną część ciasta skubiemy i kruszymy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta powinny równomiernie przykryć dno. W ten sam sposób postępujemy ze schłodzoną w lodówce kakaową częścią ciasta – skubiemy je i kruszymy pomiędzy kawałki jasnego ciasta. Kawałki ciasta dociskamy, by zakleić szczeliny.

4

UKŁADAMY WARSTWĘ OWOCÓW

Umyty i odsączony z wody agrest łączymy w misce z cukrem żelującym. Mieszamy i wykładamy na spód ciasta. Warstwę owoców wyrównujemy z wierzchu.

5

UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach. Gdy zaczną lekko gęstnieć i zmienią kolor na biały, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną, perłową pianę. Powinniśmy uzyskać pianę, w której cukier będzie całkowicie rozpuszczony.

6

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Zamrożoną jasną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę piany z białek.

7

PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Pod koniec pieczenia obserwujemy ciasto – kruszonka powinna podpiec się na ładny, złoty kolor, a beza ściąć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5388,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

336,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15,7 g

🌾

Węglowodany

43,8 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy