tom-car24.com.pl

Ciasto z jagodami • przepis • składniki • przygotowanie

Proste ciasto jagodowe to deser, który jest uosobieniem lata zamkniętym w puszystym, domowym wypieku. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a efekt zachwycający. Jak zrobić ciasto jagodowe w domowym zaciszu? Poznajcie nasz sposób!

Ciasto z jagodami

Proste ciasto jagodowe to deser, który jest uosobieniem lata zamkniętym w puszystym, domowym wypieku. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a efekt zachwycający. Jak zrobić ciasto jagodowe w domowym zaciszu? Poznajcie nasz sposób!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 500 g
cukier drobny - 250 g
jagody - 250 g
mleko 3,2% - 170 ml
jajko - 2 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJA:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, a potem miksujemy wszystko na bardzo puszystą masę.
2.ROZTAPIAMY MASŁO:
W rondelku roztapiamy masło i delikatnie je studzimy.
3.MIESZAMY MASŁO Z MLEKIEM:
Wystudzone masło mieszamy z mlekiem.
4.DODAJEMY MLEKO Z MASŁEM DO JAJEK:
Do ubitych jajek dodajemy mleko z masłem i miksujemy na małych obrotach przez kilka sekund.
5.DODAJEMY MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA:
Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
6.PRZYGOTOWUJEMY JAGODY:
Jagody myjemy i osuszamy.
7.DODAJEMY JAGODY DO CIASTA:
Do gotowego, gładkiego i jednolitego ciasta dodajemy osuszone jagody. Mieszamy.
8.PIECZEMY CIASTO:
Smarujemy keksówkę masłem, a potem przelewamy do niej ciasto i pieczemy je przez 65 minut. Ciasto studzimy chwilę przy uchylonych drzwiczkach, a potem przekładamy na deskę do krojenia i dalej studzimy.
Ciasto z jagodami

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJA

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, a potem miksujemy wszystko na bardzo puszystą masę.

2

ROZTAPIAMY MASŁO

W rondelku roztapiamy masło i delikatnie je studzimy.

3

MIESZAMY MASŁO Z MLEKIEM

Wystudzone masło mieszamy z mlekiem.

4

DODAJEMY MLEKO Z MASŁEM DO JAJEK

Do ubitych jajek dodajemy mleko z masłem i miksujemy na małych obrotach przez kilka sekund.

5

DODAJEMY MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA

Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.

6

PRZYGOTOWUJEMY JAGODY

Jagody myjemy i osuszamy.

7

DODAJEMY JAGODY DO CIASTA

Do gotowego, gładkiego i jednolitego ciasta dodajemy osuszone jagody. Mieszamy.

8

PIECZEMY CIASTO

Smarujemy keksówkę masłem, a potem przelewamy do niej ciasto i pieczemy je przez 65 minut. Ciasto studzimy chwilę przy uchylonych drzwiczkach, a potem przekładamy na deskę do krojenia i dalej studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4523,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

904,7 kcal

🥑

Tłuszcz

36 g

🌾

Węglowodany

132,3 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

14,9 g

Podobne przepisy

Ciasto z jagodami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl