tom-car24.com.pl

Creme brulee pina colada • przepis • składniki • przygotowanie

Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Creme brulee pina colada

Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

przecier z ananasa - 300 g
cukier - 60 g
mus kokosowy - 80 g
śmietana 30% - 300 g
jajko - 4 szt.
cukier trzcinowy - 60 g
mięta świeża - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Przecier z ananasa wyciskamy na dnie 4 kokilek. Śmietankę wraz z musem kokosowym podgrzewamy do temperatury około 80°C (nie zagotowujemy). Żółtka ucieramy delikatnie z cukrem. Cały czas mieszając, dodajemy do żółtek podgrzaną śmietankę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy przez sitko, a następnie rozlewamy do kokilek.
2.PIECZEMY DESER:
Naczynia z deserem układamy na blasze. Zalewamy ciepła woda do 2/3 wysokości kokilek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 100°C mniej więcej przez 25 minut. Deser wyciągamy z piekarnika, studzimy i wkładamy do lodówki, by się dobrze schłodził.
3.PODAJEMY DESER:
Wierzch deseru posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem. Podajemy z listkami mięty.
Creme brulee pina colada

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Przecier z ananasa wyciskamy na dnie 4 kokilek. Śmietankę wraz z musem kokosowym podgrzewamy do temperatury około 80°C (nie zagotowujemy). Żółtka ucieramy delikatnie z cukrem. Cały czas mieszając, dodajemy do żółtek podgrzaną śmietankę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy przez sitko, a następnie rozlewamy do kokilek.

2

PIECZEMY DESER

Naczynia z deserem układamy na blasze. Zalewamy ciepła woda do 2/3 wysokości kokilek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 100°C mniej więcej przez 25 minut. Deser wyciągamy z piekarnika, studzimy i wkładamy do lodówki, by się dobrze schłodził.

3

PODAJEMY DESER

Wierzch deseru posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem. Podajemy z listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2306,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

576,6 kcal

🥑

Tłuszcz

40,8 g

🌾

Węglowodany

42 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

9,5 g

Podobne przepisy

Creme brulee pina colada - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl