tom-car24.com.pl

Croque madame • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.

Croque madame

Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko 3,2% - 300 ml
mąka pszenna - 20 g
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
chleb żytni - 4 kromki
ser munster - 50 g
musztarda dijon - 1 łyżka
masło - 30 g
kiełbasa salami - 10 plastrów
jajko - 2 szt.
cebula - 1 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ZASMAŻKI:
W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy i chwilę smażymy.
2.PRZYGOTOWANIE SOSU:
Do gotowej zasmażki stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Następnie doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zdejmujemy z ognia.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli, doprawiamy ją solą i smażymy jeszcze chwilę, aż nabierze złotego koloru.
4.PODSMAŻAMY KANAPKĘ:
Ser kroimy w plastry. Dwie kromki chleba smarujemy cienko musztardą dijon. Na patelni roztapiamy masło i układamy na nim chleb musztardą do góry. Na kanapki wykładamy kolejno: połowę sera, salami, cebulę i drugą połowę sera. Następnie przykrywamy je pozostałymi kromkami chleba i smażymy z obu stron na małym ogniu, aż ser się roztopi, a chleb nabierze złotego koloru.
5.ZAPIEKAMY KANAPKI:
Kanapki przenosimy do naczynia żaroodpornego i polewamy z wierzchu sosem beszamelowym. Całość zapiekamy przez ok. 10 minut, aż beszamel nabierze koloru.
6.SMAŻYMY JAJKA:
Jajka smażymy na odrobinie masła, tak aby białko się ścięło, a żółtko nadal pozostało płynne.
7.SKŁADAMY KANAPKI:
Podpieczone kanapki wyjmujemy z pieca i nakładamy na nie usmażone jajka. Danie podajemy od razu, na ciepło.
Croque madame

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ZASMAŻKI

W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy i chwilę smażymy.

2

PRZYGOTOWANIE SOSU

Do gotowej zasmażki stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Następnie doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zdejmujemy z ognia.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli, doprawiamy ją solą i smażymy jeszcze chwilę, aż nabierze złotego koloru.

4

PODSMAŻAMY KANAPKĘ

Ser kroimy w plastry. Dwie kromki chleba smarujemy cienko musztardą dijon. Na patelni roztapiamy masło i układamy na nim chleb musztardą do góry. Na kanapki wykładamy kolejno: połowę sera, salami, cebulę i drugą połowę sera. Następnie przykrywamy je pozostałymi kromkami chleba i smażymy z obu stron na małym ogniu, aż ser się roztopi, a chleb nabierze złotego koloru.

5

ZAPIEKAMY KANAPKI

Kanapki przenosimy do naczynia żaroodpornego i polewamy z wierzchu sosem beszamelowym. Całość zapiekamy przez ok. 10 minut, aż beszamel nabierze koloru.

6

SMAŻYMY JAJKA

Jajka smażymy na odrobinie masła, tak aby białko się ścięło, a żółtko nadal pozostało płynne.

7

SKŁADAMY KANAPKI

Podpieczone kanapki wyjmujemy z pieca i nakładamy na nie usmażone jajka. Danie podajemy od razu, na ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2046,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1023,1 kcal

🥑

Tłuszcz

62 g

🌾

Węglowodany

81 g

🥬

Błonnik

34,8 g

💪

Białko

34,8 g

Podobne przepisy