Croque madame • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ZASMAŻKI
W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy i chwilę smażymy.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Do gotowej zasmażki stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Następnie doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zdejmujemy z ognia.
PODSMAŻAMY CEBULĘ
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli, doprawiamy ją solą i smażymy jeszcze chwilę, aż nabierze złotego koloru.
PODSMAŻAMY KANAPKĘ
Ser kroimy w plastry. Dwie kromki chleba smarujemy cienko musztardą dijon. Na patelni roztapiamy masło i układamy na nim chleb musztardą do góry. Na kanapki wykładamy kolejno: połowę sera, salami, cebulę i drugą połowę sera. Następnie przykrywamy je pozostałymi kromkami chleba i smażymy z obu stron na małym ogniu, aż ser się roztopi, a chleb nabierze złotego koloru.
ZAPIEKAMY KANAPKI
Kanapki przenosimy do naczynia żaroodpornego i polewamy z wierzchu sosem beszamelowym. Całość zapiekamy przez ok. 10 minut, aż beszamel nabierze koloru.
SMAŻYMY JAJKA
Jajka smażymy na odrobinie masła, tak aby białko się ścięło, a żółtko nadal pozostało płynne.
SKŁADAMY KANAPKI
Podpieczone kanapki wyjmujemy z pieca i nakładamy na nie usmażone jajka. Danie podajemy od razu, na ciepło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2046,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1023,1 kcal
Tłuszcz
62 g
Węglowodany
81 g
Błonnik
34,8 g
Białko
34,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kabanosy w cieście francuskim
Są rumiane, chrupią i zachęcają do tego, by się nimi poczęstować. Kabanosy w cieście francuskim to przepis Karola, który warto mieć pod ręką, przygotowując każdą imprezę – również tę sylwestrową!

Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smoothie z wodą kokosową
Zobacz, jak wykorzystać wodę kokosową do przygotowania smoothie! Z dodatkiem mango, truskawek i jogurtu naturalnego.

Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!

Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.

Tost z karmelizowaną brzoskwinią
Tosty? Czujesz już ten wspaniały zapach upieczonego pieczywa? To sprawdź, jak smakuje z serem burrata i karmelizowaną brzoskwinią! To świetny pomysł na przepyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!