tom-car24.com.pl

Kurczak w sosie pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowy, zielony sos, soczyste mięso i wyjątkowy smak. Kurczak w pesto to szybki, treściwy posiłek, który zachwyci wielu z Was.

Kurczak w sosie pesto

Kremowy, zielony sos, soczyste mięso i wyjątkowy smak. Kurczak w pesto to szybki, treściwy posiłek, który zachwyci wielu z Was.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 1 łyżka
kurczak filety z piersi - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
bulion drobiowy - 180 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 10 g
mąka pszenna - 2 łyżki
parmezan - 160 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 300 ml
bazylia świeża - 5 g
pesto - 125 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY PIERSI KURCZAKA:
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, by powstały 4 filety. Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU:
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę smażymy, aż mąka lekko się zarumieni - w ten sposób powstanie zasmażka. Dodajemy śmietanę i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i zielone pesto. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
4.PODAJEMY KURCZAKA W SOSIE:
Do sosu pesto przekładamy usmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość ok. 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Kurczaka dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Kurczak w sosie pesto

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY PIERSI KURCZAKA

Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, by powstały 4 filety. Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Na tej samej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę smażymy, aż mąka lekko się zarumieni - w ten sposób powstanie zasmażka. Dodajemy śmietanę i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i zielone pesto. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.

4

PODAJEMY KURCZAKA W SOSIE

Do sosu pesto przekładamy usmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość ok. 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Kurczaka dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2623,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

655,9 kcal

🥑

Tłuszcz

50,2 g

🌾

Węglowodany

9,9 g

🥬

Błonnik

40,7 g

💪

Białko

40,7 g

Podobne przepisy