tom-car24.com.pl

Crostini z serem Brie i smażonymi figami • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.

Crostini z serem Brie i smażonymi figami

Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

rukola - 50 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
bagietka - 1 szt.
figa - 5 szt.
miód - 2 łyżki
prażone pistacje - 3 łyżki
masło - 1 łyżka
ser brie - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki na pesto przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, aż powstanie sos.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAGIETKĘ:
Bagietkę kroimy pod skosem w kawałki o grubości ok. 1,5 cm, krótko podsmażamy je na suchej patelni, aby były chrupiące, i smarujemy cienką warstwą pesto.
3.SMAŻYMY FIGI:
Figi kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę miodu i przez chwilę podsmażamy owoce, aż miód się skarmelizuje i figi nabiorą złotego koloru.
4.PODSMAŻAMY PISTACJE:
Pistacje dość drobno siekamy. Na tę samą patelnię dodajemy drugą łyżkę miodu oraz masło i podsmażamy przez ok. 30 sekund.
5.PODAJEMY DANIE:
Ser kroimy w plastry i układamy go na bagietce posmarowanej pesto. Następnie na każdym kawałku pieczywa układamy smażone figi. Gotowe crostini skrapiamy gorącymi pistacjami z miodem.
Crostini z serem Brie i smażonymi figami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki na pesto przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, aż powstanie sos.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAGIETKĘ

Bagietkę kroimy pod skosem w kawałki o grubości ok. 1,5 cm, krótko podsmażamy je na suchej patelni, aby były chrupiące, i smarujemy cienką warstwą pesto.

3

SMAŻYMY FIGI

Figi kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę miodu i przez chwilę podsmażamy owoce, aż miód się skarmelizuje i figi nabiorą złotego koloru.

4

PODSMAŻAMY PISTACJE

Pistacje dość drobno siekamy. Na tę samą patelnię dodajemy drugą łyżkę miodu oraz masło i podsmażamy przez ok. 30 sekund.

5

PODAJEMY DANIE

Ser kroimy w plastry i układamy go na bagietce posmarowanej pesto. Następnie na każdym kawałku pieczywa układamy smażone figi. Gotowe crostini skrapiamy gorącymi pistacjami z miodem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1418 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

236,3 kcal

🥑

Tłuszcz

13,4 g

🌾

Węglowodany

20,9 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy

Crostini z serem Brie i smażonymi figami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl