tom-car24.com.pl

Wegańskie ciasteczka imbirowe • przepis • składniki • przygotowanie

Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!

Wegańskie ciasteczka imbirowe

Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada gorzka - 100 g
posypka kolorowa - 15 g
precelki - 50 g
drażetki czekoladowe - 30 g
imbir mielony - 1 łyżeczka
mąka pszenna pełnoziarnista - 210 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 4 łyżki
woda - 1 łyżka
olej kokosowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce.
2.MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Wszystkie mokre składniki ciasta mieszamy w misce.
3.ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU MISEK:
Mokre składniki ciasta przelewamy do suchych, mieszamy i wyrabiamy całość na jednolitą, gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dolewamy odrobinę wody.
4.WAŁKUJEMY CIASTO:
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm i wykrawamy z niego ciasteczka za pomocą okrągłego wycinaka.
5.PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wegańskie ciasteczka imbirowe

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce.

2

MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie mokre składniki ciasta mieszamy w misce.

3

ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU MISEK

Mokre składniki ciasta przelewamy do suchych, mieszamy i wyrabiamy całość na jednolitą, gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dolewamy odrobinę wody.

4

WAŁKUJEMY CIASTO

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm i wykrawamy z niego ciasteczka za pomocą okrągłego wycinaka.

5

PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2018 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

201,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7,4 g

🌾

Węglowodany

30,8 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy