tom-car24.com.pl

Wielkanocne gniazdka czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz błyskawicznego przepisu na coś słodkiego na Wielkanoc? Oto on! Pyszne gniazdka czekoladowe, do których przygotowania potrzeba jedynie sześciu składników i które będą gotowe w 20 minut.

Wielkanocne gniazdka czekoladowe

Szukasz błyskawicznego przepisu na coś słodkiego na Wielkanoc? Oto on! Pyszne gniazdka czekoladowe, do których przygotowania potrzeba jedynie sześciu składników i które będą gotowe w 20 minut.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada mleczna - 100 g
czekolada z chrupkami - 100 g
paluszki słone - 120 g
masa krówkowa - 100 g
czekoladowe jajka - 5 szt.
dekoracje cukrowe - 10 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Roztopioną czekoladę studzimy, mieszając, do temperatury ok. 45°C.
2.ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z PALUSZKAMI:
Paluszki łamiemy na mniejsze kawałki i łączymy z przestudzoną czekoladą.
3.FORMUJEMY GNIAZDKA:
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z czekolady 5 gniazdek. W każdym z nich robimy delikatne wgłębienie. Następnie blachę przekładamy do lodówki na ok. 15 minut, aby gniazdka stwardniały.
4.SZPRYCUJEMY MASĘ KRÓWKOWĄ:
Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy ją we wgłębienia gotowych gniazdek.
5.DEKORUJEMY GNIAZDKA:
W każdym gniazdku kładziemy po jednym czekoladowym jajku i po dwie ulubione wielkanocne ozdoby cukrowe.
Wielkanocne gniazdka czekoladowe

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Roztopioną czekoladę studzimy, mieszając, do temperatury ok. 45°C.

2

ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z PALUSZKAMI

Paluszki łamiemy na mniejsze kawałki i łączymy z przestudzoną czekoladą.

3

FORMUJEMY GNIAZDKA

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z czekolady 5 gniazdek. W każdym z nich robimy delikatne wgłębienie. Następnie blachę przekładamy do lodówki na ok. 15 minut, aby gniazdka stwardniały.

4

SZPRYCUJEMY MASĘ KRÓWKOWĄ

Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy ją we wgłębienia gotowych gniazdek.

5

DEKORUJEMY GNIAZDKA

W każdym gniazdku kładziemy po jednym czekoladowym jajku i po dwie ulubione wielkanocne ozdoby cukrowe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2008 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

401,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

58,3 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy

Wielkanocne gniazdka czekoladowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl