tom-car24.com.pl

Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem • przepis • składniki • przygotowanie

Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.

Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem

Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

agrest - 125 g
bazylia świeża - 5 g
cukier brązowy - 60 g
brzoskwinia - 200 g
cukier - 70 g
cytryna - 1 szt.
jagody - 125 g
jogurt naturalny - 150 g
masło - 100 g
mięta świeża - 2 g
morela - 50 g
płatki owsiane - 125 g
porzeczka - 125 g
śliwka - 50 g
tymianek świeży - 10 g
mąka pszenna - 50 g
śmietana 30% - 200 g
melisa cytrynowa - 4 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE:
Cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Listki ziół obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy ze skórką z cytryny i cukrem. Jagody, czerwone porzeczki, agrest myjemy i osączamy. Czerwone porzeczki obrywamy z gałązek, agrest oczyszczamy z szypułek. Owoce przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie, morele i śliwki myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do reszty owoców. Posypujemy cukrem z ziołami (zostawiamy 2 łyżki) i delikatnie mieszamy.
2.PIECZEMY CRUMBLE:
Płatki owsiane, brązowy cukier, masło i mąkę zagniatamy i rozkładamy na owocach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30-40 minut, aż będzie chrupiący.
3.PODAJEMY ZE ŚMIETANĄ:
Śmietanę ubijamy, dodajemy jogurt i pozostały cukier z ziołami. Podajemy z letnim crumble’em.
Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Listki ziół obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy ze skórką z cytryny i cukrem. Jagody, czerwone porzeczki, agrest myjemy i osączamy. Czerwone porzeczki obrywamy z gałązek, agrest oczyszczamy z szypułek. Owoce przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie, morele i śliwki myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do reszty owoców. Posypujemy cukrem z ziołami (zostawiamy 2 łyżki) i delikatnie mieszamy.

2

PIECZEMY CRUMBLE

Płatki owsiane, brązowy cukier, masło i mąkę zagniatamy i rozkładamy na owocach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30-40 minut, aż będzie chrupiący.

3

PODAJEMY ZE ŚMIETANĄ

Śmietanę ubijamy, dodajemy jogurt i pozostały cukier z ziołami. Podajemy z letnim crumble’em.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2949 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

589,8 kcal

🥑

Tłuszcz

31,8 g

🌾

Węglowodany

72,3 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy