tom-car24.com.pl

Pulpety w sosie koperkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka, której każdy powinien spróbować! Delikatne pulpety w sosie koperkowym to świetny pomysł na rodzinny obiad.

Pulpety w sosie koperkowym

Klasyka, której każdy powinien spróbować! Delikatne pulpety w sosie koperkowym to świetny pomysł na rodzinny obiad.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 1 szt.
bułka kajzerka - 1 szt.
mięso indycze mielone - 500 g
pieprz biały - 1 szczypta
mleko - 10 ml
olej - 2 łyżki
świeży koperek - 50 g
majeranek suszony - 1 szczypta
mąka pszenna - 10 g
ocet - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
kostka rosołowa warzywna - 2 szt.
śmietana 30% - 50 ml
sól - 1 szczypta
woda - 0,1 l
masło - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BULION:
Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy piramidki smaku i łodygi kopru. Gotujemy 10-15 minut.
2.MOCZYMY KAJZERKĘ W MLEKU:
Kajzerkę moczymy w mleku, a następnie mielemy. Koperek i czosnek drobno siekamy.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PULPETY:
Mięso przekładamy do miski i delikatnie rozdrabniamy. Dodajemy jajko, namoczoną i zmieloną kajzerkę, koperek (1 pęczek) oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.
4.FORMUJEMY PULPETY:
Deskę i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Formujemy pulpety troszkę większe niż orzech włoski.
5.GOTUJEMY PULPETY:
Z wywaru wyciągamy piramidki smaku. Zmniejszamy ogień na minimalny. Gotowe pulpety wkładamy do delikatnie gotującego się wywaru. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-12 minut. Wykładamy na talerz.
6.ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z MĄKĄ:
Odrobinę bulionu przelewamy do małego rondelka. W misce łączymy mąkę ze słodką śmietanką i dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet spirytusowy i ponownie mieszamy. Następnie dolewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy.
7.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Gotową mieszankę dolewamy do gotującego się wywaru w rondelku (tylko tyle, by wywar miał konsystencję ciasta naleśnikowego). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę suszonego majeranku. Zmniejszamy ogień i dodajemy kostki zimnego masła, mieszamy.
8.ŁĄCZYMY PULPETY Z SOSEM:
Pulpety przekładamy na głęboką patelnię i zalewamy sosem. Dodajemy pozostałą część posiekanego kopru (drugi pęczek) i podgrzewamy ok. 2 minut, delikatnie mieszając.
Pulpety w sosie koperkowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BULION

Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy piramidki smaku i łodygi kopru. Gotujemy 10-15 minut.

2

MOCZYMY KAJZERKĘ W MLEKU

Kajzerkę moczymy w mleku, a następnie mielemy. Koperek i czosnek drobno siekamy.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PULPETY

Mięso przekładamy do miski i delikatnie rozdrabniamy. Dodajemy jajko, namoczoną i zmieloną kajzerkę, koperek (1 pęczek) oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.

4

FORMUJEMY PULPETY

Deskę i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Formujemy pulpety troszkę większe niż orzech włoski.

5

GOTUJEMY PULPETY

Z wywaru wyciągamy piramidki smaku. Zmniejszamy ogień na minimalny. Gotowe pulpety wkładamy do delikatnie gotującego się wywaru. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-12 minut. Wykładamy na talerz.

6

ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z MĄKĄ

Odrobinę bulionu przelewamy do małego rondelka. W misce łączymy mąkę ze słodką śmietanką i dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet spirytusowy i ponownie mieszamy. Następnie dolewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy.

7

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Gotową mieszankę dolewamy do gotującego się wywaru w rondelku (tylko tyle, by wywar miał konsystencję ciasta naleśnikowego). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę suszonego majeranku. Zmniejszamy ogień i dodajemy kostki zimnego masła, mieszamy.

8

ŁĄCZYMY PULPETY Z SOSEM

Pulpety przekładamy na głęboką patelnię i zalewamy sosem. Dodajemy pozostałą część posiekanego kopru (drugi pęczek) i podgrzewamy ok. 2 minut, delikatnie mieszając.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1769,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

589,9 kcal

🥑

Tłuszcz

43,9 g

🌾

Węglowodany

13,7 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

34,5 g

Podobne przepisy