Pulpety w sosie koperkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka, której każdy powinien spróbować! Delikatne pulpety w sosie koperkowym to świetny pomysł na rodzinny obiad.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BULION
Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy piramidki smaku i łodygi kopru. Gotujemy 10-15 minut.
MOCZYMY KAJZERKĘ W MLEKU
Kajzerkę moczymy w mleku, a następnie mielemy. Koperek i czosnek drobno siekamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PULPETY
Mięso przekładamy do miski i delikatnie rozdrabniamy. Dodajemy jajko, namoczoną i zmieloną kajzerkę, koperek (1 pęczek) oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.
FORMUJEMY PULPETY
Deskę i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Formujemy pulpety troszkę większe niż orzech włoski.
GOTUJEMY PULPETY
Z wywaru wyciągamy piramidki smaku. Zmniejszamy ogień na minimalny. Gotowe pulpety wkładamy do delikatnie gotującego się wywaru. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-12 minut. Wykładamy na talerz.
ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z MĄKĄ
Odrobinę bulionu przelewamy do małego rondelka. W misce łączymy mąkę ze słodką śmietanką i dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet spirytusowy i ponownie mieszamy. Następnie dolewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Gotową mieszankę dolewamy do gotującego się wywaru w rondelku (tylko tyle, by wywar miał konsystencję ciasta naleśnikowego). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę suszonego majeranku. Zmniejszamy ogień i dodajemy kostki zimnego masła, mieszamy.
ŁĄCZYMY PULPETY Z SOSEM
Pulpety przekładamy na głęboką patelnię i zalewamy sosem. Dodajemy pozostałą część posiekanego kopru (drugi pęczek) i podgrzewamy ok. 2 minut, delikatnie mieszając.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1769,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
589,9 kcal
Tłuszcz
43,9 g
Węglowodany
13,7 g
Błonnik
0,9 g
Białko
34,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki z makaronem ryżowym i sosem z guawy
Jak podkręcić smak krewetek? Podać je ze słodko-słonym sosem z guawy. Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na lekki obiad.

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
Śmietanowy sos z dodatkiem szpinaku i sera gorgonzola świetnie komponuje się ze schabem. Sprawdź, jak smakuje to doskonałe połączenie – wykorzystaj przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Kolorowe kanapki
Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!

Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
Proste w przygotowaniu babeczki czekoladowe z polewą czekoladową, suszonymi owocami żurawiny i orzechami laskowymi. Idealna słodka przekąska!
🔥 O podobnym poziomie trudności

3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!

Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.

Wolno grillowane żeberka BBQ
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!