Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KAKAO
Do rondelka ustawionego na kuchence wlej wodę oraz olej, a potem dodaj kakao oraz 120 g cukru. Ustaw kuchenkę na małą moc i zacznij podgrzewać masę, cały czas ją mieszając. Zagotowane i w pełni rozpuszczone składniki należy odstawić na bok do wystudzenia.
UCIERAMY JAJKA Z CUKREM
Do miski wsyp 130 g cukru, a potem wbij jajka. Zacznij miksować składniki na wysokich obrotach, aby uzyskać jednorodną, puszystą masę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Wlej delikatnie zawartość rondelka do masy jajecznej i zamieszaj. Na sam koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną, a następnie wymieszaj delikatnie szpatułką.
PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY
Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej całą kakaową masę.
PIECZEMY BISZKOPT
Umieść formę w piecu na środkowej półce i piecz ok. 35 minut. Po upływie wyznaczonego czasu zrób test patyczkiem, by sprawdzić, czy ciasto jest wystarczająco upieczone. Jeśli tak — możesz zostawić je w piecu do wystygnięcia i przejść do przygotowywania kremu.
UBIJAMY KREMÓWKĘ
W wysokim naczyniu ubij kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru wanilinowego.
MIESZAMY MASCARPONE Z CUKREM
Do miski dodaj mascarpone i cukier puder, a potem wymieszaj.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do gładkiej masy serowej dodaj powoli ubitą kremówkę, a następnie wymieszaj delikatnie łyżką.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Wyciągnij biszkopt z formy, a następnie przekrój go wzdłuż. Połóż obok siebie obie połowy i zacznij nakładać krem na spód. Wygładź go i przykryj drugą połową biszkoptu, a następnie wykończ wszystko warstwą kremu.
PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Truskawki i borówki starannie umyj. Odetnij z truskawek szypułki i przekrój je na ćwiartki. Borówki zostaw w całości.
DEKORUJEMY CIASTO
Na wierzchu ciasta ułóż owoce, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
SERWUJEMY CIASTO
Gotowe ciasto wyciągnij z lodówki i pokrój na prostokątne kawałki. Serwuj solo lub z dodatkiem sorbetu z owoców leśnych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5087,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
424 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
0,8 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko
Moczka to tradycyjna śląska zupa wigilijna, która wyróżnia się swoim słodkim, korzennym smakiem i bogatą zawartością suszonych owoców oraz piernika. Przygotowywana jest z namoczonego piernika i podawana podczas świątecznej kolacji, będąc jednym z charakterystycznych dań śląskiego stołu. Jak ją zrobić? Odkryj nasz prosty przepis!

Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!

Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati
Ten przepis jest tak prosty, że danie robi się niemal sam. Nie przegap więc okazji, by posmakować azjatyckiej potrawy z kurczaka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka bagietka i krewetka
Chrupiące pszenne pieczywo z masłem czosnkowo-pietruszkowym, a do tego krewetki, sałata i awokado. Kanapka doskonała!

Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką
Pieczone szaszłyki z pewnością przywołają najlepsze letnie wspomnienia. Sprawdź, jak szybko i prosto można je przygotować.

Ekspresowy sorbet z melona
Ekspresowy sorbet z melona to świetny pomysł, gdy szukasz orzeźwienia w upalne dni. Sięgnij po szybki przepis Pawła i zaserwuj sobie pyszne i megaowocowe lody!