tom-car24.com.pl

Sałatka makaronowa w stylu chorwackim • przepis • składniki • przygotowanie

Znana i lubiana sałatka makaronowa, teraz w nowym, chorwackim stylu. Wypróbuj wyjątkowy przepis na makaron gemelli w połączeniu z wyrazistą kiełbasą osijecką, młodym szpinakiem i soczystym pomidorem bawole serce.

Sałatka makaronowa w stylu chorwackim

Znana i lubiana sałatka makaronowa, teraz w nowym, chorwackim stylu. Wypróbuj wyjątkowy przepis na makaron gemelli w połączeniu z wyrazistą kiełbasą osijecką, młodym szpinakiem i soczystym pomidorem bawole serce.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułki z nadzieniem mięsnym - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
ocet winny - 4 łyżki
olej słonecznikowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kiełbasa osijecka - 300 g
makaron gemelii - 400 g
pomidor czerwony - 1 szt.
Szpinak Baby - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.MYJEMY I KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Myjemy pomidor i listki młodego szpinaku. Kiełbasę osijecką kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Kiełbasę smażymy na patelni z odrobiną oleju do momentu, aż będzie chrupiąca. Dodajemy cebulę, czosnek i szpinak. Gdy cebula się zeszkli, a liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, wlewamy ocet winny. Dusimy, aż ocet odparuje.
3.PRZYGOTOWUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ:
Pomidor kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z burkami z nadzieniem mięsnym.
Sałatka makaronowa w stylu chorwackim

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MYJEMY I KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Myjemy pomidor i listki młodego szpinaku. Kiełbasę osijecką kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w piórka.

2

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Kiełbasę smażymy na patelni z odrobiną oleju do momentu, aż będzie chrupiąca. Dodajemy cebulę, czosnek i szpinak. Gdy cebula się zeszkli, a liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, wlewamy ocet winny. Dusimy, aż ocet odparuje.

3

PRZYGOTOWUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ

Pomidor kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z burkami z nadzieniem mięsnym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2566,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

641,5 kcal

🥑

Tłuszcz

10,4 g

🌾

Węglowodany

93,1 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

38,3 g

Podobne przepisy