tom-car24.com.pl

Deser proteinowy à la tiramisu • przepis • składniki • przygotowanie

Oto pyszna alternatywa dla klasycznego tiramisu we włoskim stylu! Deser, który przypomina je w smaku i wyglądzie, ale nie wymaga użycia cukru i zawiera dodatkową porcję białka. Przekonaj się, jak łatwo go przygotować.

Deser proteinowy à la tiramisu

Oto pyszna alternatywa dla klasycznego tiramisu we włoskim stylu! Deser, który przypomina je w smaku i wyglądzie, ale nie wymaga użycia cukru i zawiera dodatkową porcję białka. Przekonaj się, jak łatwo go przygotować.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
razowa mąka orkiszowa - 30 g
sól - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 0,33 łyżeczki
erytrytol - 2 łyżki
jogurt naturalny - 2 łyżki
waniliowy serek proteinowy - 200 g
kakao o obniżonej zawartości tłuszczu - 1 łyżeczka
kawa - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Do miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Erytrytol miksujemy na puder.
2.UBIJAMY BIAŁKO I UCIERAMY ŻÓŁTKO:
Białko ubijamy na sztywno, dodając pod koniec łyżkę erytrytolu. W drugiej misce ucieramy żółtko z łyżką słodzika i jogurtem.
3.PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY CIASTO:
Do żółtka utartego z jogurtem dodajemy przesiane suche składniki i starannie mieszamy zawartość miski. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy je z ciastem. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy przez ok. 20–25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i dzielimy na dwa płaty.
4.PRZYGOTOWANIE KREMU:
Serek waniliowy ubijamy, aż stanie się puszysty.
5.KOMPONUJEMY DESER:
Z biszkoptu wykrawamy koła o średnicy naczynia, którego użyjemy do podania deseru. Na spód wykładamy ⅓ kremu i kawałek biszkoptu. Następnie skrapiamy ciasto kawą i oprószamy kakao. Takie warstwy układamy kolejno, aż deser niemal zrówna się z brzegiem naczynia. Pierwszą warstwą od góry powinien być krem, który oprószamy kakao.
Deser proteinowy à la tiramisu

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Do miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Erytrytol miksujemy na puder.

2

UBIJAMY BIAŁKO I UCIERAMY ŻÓŁTKO

Białko ubijamy na sztywno, dodając pod koniec łyżkę erytrytolu. W drugiej misce ucieramy żółtko z łyżką słodzika i jogurtem.

3

PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY CIASTO

Do żółtka utartego z jogurtem dodajemy przesiane suche składniki i starannie mieszamy zawartość miski. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy je z ciastem. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy przez ok. 20–25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i dzielimy na dwa płaty.

4

PRZYGOTOWANIE KREMU

Serek waniliowy ubijamy, aż stanie się puszysty.

5

KOMPONUJEMY DESER

Z biszkoptu wykrawamy koła o średnicy naczynia, którego użyjemy do podania deseru. Na spód wykładamy ⅓ kremu i kawałek biszkoptu. Następnie skrapiamy ciasto kawą i oprószamy kakao. Takie warstwy układamy kolejno, aż deser niemal zrówna się z brzegiem naczynia. Pierwszą warstwą od góry powinien być krem, który oprószamy kakao.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

524,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

524,5 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

85,6 g

🥬

Błonnik

43,6 g

💪

Białko

43,6 g

Podobne przepisy

Deser proteinowy à la tiramisu - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl