tom-car24.com.pl

Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami • przepis • składniki • przygotowanie

Kminek, pomidory i klopsiki - dodatki, dzięki którym młoda kapusta smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis Karola!

Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami

Kminek, pomidory i klopsiki - dodatki, dzięki którym młoda kapusta smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis Karola!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
natka pietruszki - 3 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.
jagnięcina, udo - 0,2 szt.
kapusta biała - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
kminek cały - 1 łyżka
masło - 100 g
przecier pomidorowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
woda - 100 ml
pomidory krojone z puszki - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI:
Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Kminek ucieramy w moździerzu. Udziec jagnięcy mielemy w maszynce o drobnym sicie. Mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem i cebulą, dodajemy utarty kminek, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki o średnicy ok. 3 cm. Smażymy na oleju na brązowy kolor.
2.OBSMAŻAMY KAPUSTĘ:
Kapustę kroimy w grubą kostkę (2x2 cm). Pokrojoną kapustę obsmażamy delikatnie na patelni na tłuszczu po klopsikach. Podlewamy odrobiną wody (ok. 100 ml), dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pelati.
3.DUSIMY KAPUSTĘ Z KLOPSIKAMI:
Pieprz kruszymy w moździerzu. Na patelnię wkładamy klopsiki, masło i wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz kminkiem.
Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI

Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Kminek ucieramy w moździerzu. Udziec jagnięcy mielemy w maszynce o drobnym sicie. Mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem i cebulą, dodajemy utarty kminek, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki o średnicy ok. 3 cm. Smażymy na oleju na brązowy kolor.

2

OBSMAŻAMY KAPUSTĘ

Kapustę kroimy w grubą kostkę (2x2 cm). Pokrojoną kapustę obsmażamy delikatnie na patelni na tłuszczu po klopsikach. Podlewamy odrobiną wody (ok. 100 ml), dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pelati.

3

DUSIMY KAPUSTĘ Z KLOPSIKAMI

Pieprz kruszymy w moździerzu. Na patelnię wkładamy klopsiki, masło i wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz kminkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1838,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

459,6 kcal

🥑

Tłuszcz

34,5 g

🌾

Węglowodany

34,2 g

🥬

Błonnik

11,4 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy

Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl