Domowy kebab drobiowy • przepis • składniki • przygotowanie
Jak zrobić domowy kebab? To bardzo łatwe, wystarczy zobaczyć, jak to robi Kinga Paruzel! Skorzystaj z jej przepisu!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miski przekładamy jogurt. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dolewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy.
MARYNUJEMY MIĘSO
Piersi przekrawamy na pół, delikatnie rozbijamy. Marynujemy – najlepiej, jeśli odstawimy je do lodówki na całą noc.
PIECZEMY MIĘSO
Z cebuli odcinamy czubek. Kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wbijamy w nią dwa drewniane patyczki. Plastry zamarynowanego mięsa nabijamy na patyczki. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy przez 1,5-2 godziny.
MIĘSO PODAJEMY Z PITĄ I DODATKAMI
Upieczony kebab wyciągamy z piekarnika. Ostrym nożem obkrawamy mięso. Pity przekrawamy. Wkładamy do środka chlebków sałatę, nakładamy obfitą porcję sosu tzatziki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz mięso.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1946,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
486,5 kcal
Tłuszcz
28,8 g
Węglowodany
45,3 g
Błonnik
16,1 g
Białko
16,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek! Z miodowym twarożkiem smakują wyśmienicie!

Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.

Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
Sałatka z chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi i soczystą piersią kurczaka to świetny pomysł na kolację lub lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Świeże ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i zapach roznoszący się po całym domu. Oto ciasto, które znajduje się w ścisłej czołówce letnich deserów! Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami, przywołując wspomnienie podskubywania gorącego ciasta, dopiero co wyjętego z piekarnika. Chcesz odtworzyć tamten smak w swoim domu? Przychodzimy z pomocą dzięki temu oto przepisowi.

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Indyk ze szparagami
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad ze szparagami? Spróbuj delikatnych kotletów z indyka w towarzystwie warzyw i sera!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!