tom-car24.com.pl

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym • przepis • składniki • przygotowanie

Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym

Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

sok z limonki - 80 ml
limonka - 1 szt.
dorada - 4 szt.
świeży koperek - 30 g
cytryna - 1 szt.
cebula - 1 szt.
pomidor czerwony - 4 szt.
tymianek świeży - 20 g
bazylia świeża - 5 g
kolendra ziarna - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
fenkuł - 2 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
bagietka - 2 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
kminek cały - 1 łyżka
olej rzepakowy - 10 ml
kolendra świeża - 45 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ:
naczynie żaroodporne moździerz ręcznik papierowy pędzelek Marynata Do naczynia wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie talarki, zest z cytryny i zest z limonki oraz sok z 4 limonek, świeżo mielony pieprz, sól i olej rzepakowy.
2.CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA:
pomocą łyżki lub trzepaczki.
3.DO SOSU DODAJEMY:
pokrojoną w piórka cebulę. MIESZAMY WSZYSTKIE: składniki. MARYNATĘ ODSTAWIAMY NA: bok.
4.DORADA DORADY PŁUCZEMY:
pod bieżącą wodą na zewnątrz i od środka, usuwamy żyłę ze środka ryby, łuski, oczy, skrzela, płetwy z tyłu oraz płetwy z dolnej, górnej i bocznej części ryby.
5.DORADĘ POSYPUJEMY SOLĄ:
i pieprzem z obu stron, a także od środka.
6.DORADĘ NACINAMY NA:
bokach z obu stron za pomocą ostrego noża.
7.LIŚCIE KOPRU WŁOSKIEGO:
wkładamy w nacięcia.
8.DORADY FASZERUJEMY OD:
środka zamarynowanymi cebulami.
9.RYBY PRZEKŁADAMY DO:
naczynia, na każdą rybę nakładamy 2 plasterki cytryny z obu stron. RESZTĘ MARYNATY WYLEWAMY: na dorady.
10.NACZYNIE Z RYBAMI:
przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na najlepiej 24 godziny (minimum 2 godziny).
11.SOS DZIEWICZY DO:
naczynia wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pomidory, posiekane ząbki czosnku, nasiona kolendry roztarte w moździerzu.
12.DO NACZYNIA WRZUCAMY:
podzieloną na segmenty 1 cytrynę, dodajemy pozostały sok z cytryny.
13.DO SOSU DODAJEMY:
delikatnie posiekane liście świeżego tymianku oraz liście świeżej bazylii pokrojone w paski.
14.WSZYSTKIE SKŁADNIKI POLEWAMY:
oliwą extra virgin.
15.MIESZAMY, DODAJEMY ŚWIEŻO:
mielony pieprz i sól.
16.SOS ODSTAWIAMY NAJLEPIEJ:
na cały dzień do lodówki.
17.KOPER WŁOSKI ODCINAMY:
łodygi kopru z góry, oczyszczamy spód, zostawiamy piętkę. KOPER KROIMY W: talarki.
18.WRZUCAMY JE DO:
miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy odrobiną pieprzu i odrobiną soli. MIESZAMY.
19.SOS KREOLSKI W:
moździerzu rozcieramy 2 ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chili z pestkami oraz kminek – wszystkie składniki rozcieramy.
20.DO MOŹDZIERZA DODAJEMY:
odrobinę soli i 1 posiekany pęczek kolendry, składniki rozcieramy.
21.DODAJEMY 5-6 ŁYŻEK:
oliwy.
22.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
23.PRZED GRILLOWANIEM ZA:
pomocą ręcznika papierowego smarujemy kratę odrobiną oleju rzepakowego.
24.Z ZAMARYNOWANYCH RYB:
zdejmujemy cytryny, kilka talarków cytryny zostawiamy do dekoracji.
25.DORADY GRILLUJEMY BEZPOŚREDNIO:
na rozgrzanej kracie.
26.DORADY SMARUJEMY Z:
obu stron sosem kreolskim.
27.GRILLUJEMY PO 8:
minut z każdej strony.
28.NA GRILL KŁADZIEMY:
koper włoski, grillujemy go z każdej strony ok. 5 MINUT, AŻ: będzie miękki.
29.PLASTERKI CYTRYNY POZOSTAWIONE:
do dekoracji grillujemy chwilę z obu stron.
30.MAŁĄ BAGIETKĘ KROIMY:
na pół, następnie odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie pajdy, które smarujemy sosem kreolskim.
31.BAGIETKI CHWILĘ:
grillujemy.
32.SOS DZIEWICZY PRZEKŁADAMY:
do miseczki.
33.SPÓD TALERZA LUB:
łupka smarujemy sosem kreolskim, na sos nakładamy talarki grillowanego kopru, górę kopru smarujemy sosem kreolskim, na koper kładziemy rybę, a na nią grillowane kawałki cytryny.
34.GRILLOWANE PAJDY KROIMY:
na paski i układamy na talerzu z doradą.
Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ

naczynie żaroodporne moździerz ręcznik papierowy pędzelek Marynata Do naczynia wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie talarki, zest z cytryny i zest z limonki oraz sok z 4 limonek, świeżo mielony pieprz, sól i olej rzepakowy.

2

CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA

pomocą łyżki lub trzepaczki.

3

DO SOSU DODAJEMY

pokrojoną w piórka cebulę. MIESZAMY WSZYSTKIE: składniki. MARYNATĘ ODSTAWIAMY NA: bok.

4

DORADA DORADY PŁUCZEMY

pod bieżącą wodą na zewnątrz i od środka, usuwamy żyłę ze środka ryby, łuski, oczy, skrzela, płetwy z tyłu oraz płetwy z dolnej, górnej i bocznej części ryby.

5

DORADĘ POSYPUJEMY SOLĄ

i pieprzem z obu stron, a także od środka.

6

DORADĘ NACINAMY NA

bokach z obu stron za pomocą ostrego noża.

7

LIŚCIE KOPRU WŁOSKIEGO

wkładamy w nacięcia.

8

DORADY FASZERUJEMY OD

środka zamarynowanymi cebulami.

9

RYBY PRZEKŁADAMY DO

naczynia, na każdą rybę nakładamy 2 plasterki cytryny z obu stron. RESZTĘ MARYNATY WYLEWAMY: na dorady.

10

NACZYNIE Z RYBAMI

przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na najlepiej 24 godziny (minimum 2 godziny).

11

SOS DZIEWICZY DO

naczynia wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pomidory, posiekane ząbki czosnku, nasiona kolendry roztarte w moździerzu.

12

DO NACZYNIA WRZUCAMY

podzieloną na segmenty 1 cytrynę, dodajemy pozostały sok z cytryny.

13

DO SOSU DODAJEMY

delikatnie posiekane liście świeżego tymianku oraz liście świeżej bazylii pokrojone w paski.

14

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POLEWAMY

oliwą extra virgin.

15

MIESZAMY, DODAJEMY ŚWIEŻO

mielony pieprz i sól.

16

SOS ODSTAWIAMY NAJLEPIEJ

na cały dzień do lodówki.

17

KOPER WŁOSKI ODCINAMY

łodygi kopru z góry, oczyszczamy spód, zostawiamy piętkę. KOPER KROIMY W: talarki.

18

WRZUCAMY JE DO

miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy odrobiną pieprzu i odrobiną soli. MIESZAMY.

19

SOS KREOLSKI W

moździerzu rozcieramy 2 ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chili z pestkami oraz kminek – wszystkie składniki rozcieramy.

20

DO MOŹDZIERZA DODAJEMY

odrobinę soli i 1 posiekany pęczek kolendry, składniki rozcieramy.

21

DODAJEMY 5-6 ŁYŻEK

oliwy.

22

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

23

PRZED GRILLOWANIEM ZA

pomocą ręcznika papierowego smarujemy kratę odrobiną oleju rzepakowego.

24

Z ZAMARYNOWANYCH RYB

zdejmujemy cytryny, kilka talarków cytryny zostawiamy do dekoracji.

25

DORADY GRILLUJEMY BEZPOŚREDNIO

na rozgrzanej kracie.

26

DORADY SMARUJEMY Z

obu stron sosem kreolskim.

27

GRILLUJEMY PO 8

minut z każdej strony.

28

NA GRILL KŁADZIEMY

koper włoski, grillujemy go z każdej strony ok. 5 MINUT, AŻ: będzie miękki.

29

PLASTERKI CYTRYNY POZOSTAWIONE

do dekoracji grillujemy chwilę z obu stron.

30

MAŁĄ BAGIETKĘ KROIMY

na pół, następnie odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie pajdy, które smarujemy sosem kreolskim.

31

BAGIETKI CHWILĘ

grillujemy.

32

SOS DZIEWICZY PRZEKŁADAMY

do miseczki.

33

SPÓD TALERZA LUB

łupka smarujemy sosem kreolskim, na sos nakładamy talarki grillowanego kopru, górę kopru smarujemy sosem kreolskim, na koper kładziemy rybę, a na nią grillowane kawałki cytryny.

34

GRILLOWANE PAJDY KROIMY

na paski i układamy na talerzu z doradą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4933,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1233,4 kcal

🥑

Tłuszcz

61,0 g

🌾

Węglowodany

76,8 g

🥬

Błonnik

103,8 g

💪

Białko

103,8 g

Podobne przepisy

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl