tom-car24.com.pl

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie

Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy

Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieczarka - 10 szt.
pomidorki koktajlowe - 15 szt.
cukinia - 1 szt.
cebula - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
limonka - 2 szt.
pomarańcza - 2 szt.
kurczak podudzie - 8 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
kminek cały - 1 łyżeczka
sos tabasco - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 1 szczypta
kolendra świeża - 22 g
pieprz czarny - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 3 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ, NIEWIELKIE:
naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
2.MARYNATA CEBULĘ ŚCIERAMY:
na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do miski, dodajemy sok i skórkę z 2 limonek , posiekany czosnek , starty w moździerzu kminek, oregano, 2 łyżeczki ostrego sosu tabasco i sok z 2 pomarańczy . MIESZAMY.
3.PODUDZIA KURCZAKA OCZYSZCZAMY:
i pozbawiamy chrząstek.
4.POLEWAMY JE 3/4:
marynaty - 1/3 zostawiając na później.
5.KURCZAKA WKŁADAMY DO:
lodówki na minimum 20 minut.
6.PO WYJĘCIU PODUDZI:
z lodówki posypujemy je częścią posiekanej świeżej kolendry.
7.WARZYWA POKROJONĄ W:
ćwiartki bez gniazd nasiennych cukinię , papryki i pieczarki przekładamy do miski, polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i 2 szczyptami ziół prowansalskich. MIESZAMY.
8.POMIDORKI KOKTAJLOWE PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą, polewamy je oliwą z oliwek (niewielką ilością) i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich.
9.PIECZARKI I CUKINIĘ:
grillujemy.
10.POMIDORKI W NACZYNIU:
żaroodpornym również grillujemy.
11.GRILLOWANE PIECZARKI, CUKINIĘ:
i pomidorki przekładamy do czystej miski.
12.OSOBNO GRILLUJEMY PAPRYKĘ:
i dodajemy do pozostałych warzyw.
13.PODUDZIA Z KURCZAKA:
przekładamy na bardzo rozgrzany ruszt grilla (wcześniej smarujemy go oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego).
14.GRILLUJEMY MNIEJ WIĘCEJ:
3-5 minut z jednej strony.
15.JAK PODAWAĆ WARZYWA:
kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu.
16.GRILLOWANE PODUDZIA UKŁADAMY:
z boku, polewamy marynatą, w której marynowaliśmy podudzia, i posypujemy pozostałą częścią posiekanej świeżej kolendry.
Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ, NIEWIELKIE

naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.

2

MARYNATA CEBULĘ ŚCIERAMY

na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do miski, dodajemy sok i skórkę z 2 limonek , posiekany czosnek , starty w moździerzu kminek, oregano, 2 łyżeczki ostrego sosu tabasco i sok z 2 pomarańczy . MIESZAMY.

3

PODUDZIA KURCZAKA OCZYSZCZAMY

i pozbawiamy chrząstek.

4

POLEWAMY JE 3/4

marynaty - 1/3 zostawiając na później.

5

KURCZAKA WKŁADAMY DO

lodówki na minimum 20 minut.

6

PO WYJĘCIU PODUDZI

z lodówki posypujemy je częścią posiekanej świeżej kolendry.

7

WARZYWA POKROJONĄ W

ćwiartki bez gniazd nasiennych cukinię , papryki i pieczarki przekładamy do miski, polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i 2 szczyptami ziół prowansalskich. MIESZAMY.

8

POMIDORKI KOKTAJLOWE PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą, polewamy je oliwą z oliwek (niewielką ilością) i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich.

9

PIECZARKI I CUKINIĘ

grillujemy.

10

POMIDORKI W NACZYNIU

żaroodpornym również grillujemy.

11

GRILLOWANE PIECZARKI, CUKINIĘ

i pomidorki przekładamy do czystej miski.

12

OSOBNO GRILLUJEMY PAPRYKĘ

i dodajemy do pozostałych warzyw.

13

PODUDZIA Z KURCZAKA

przekładamy na bardzo rozgrzany ruszt grilla (wcześniej smarujemy go oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego).

14

GRILLUJEMY MNIEJ WIĘCEJ

3-5 minut z jednej strony.

15

JAK PODAWAĆ WARZYWA

kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu.

16

GRILLOWANE PODUDZIA UKŁADAMY

z boku, polewamy marynatą, w której marynowaliśmy podudzia, i posypujemy pozostałą częścią posiekanej świeżej kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

845,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

211,3 kcal

🥑

Tłuszcz

7,8 g

🌾

Węglowodany

33,6 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl