tom-car24.com.pl

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą • przepis • składniki • przygotowanie

Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą

Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
brokuł - 2 szt.
papryka czerwona - 3 szt.
chleb ze słonecznikiem - 50 g
ząbek czosnku - 3 szt.
masło - 50 g
musztarda sarepska - 2 łyżki
natka pietruszki - 20 g
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
grana padano - 50 g
śliwka suszona - 60 g
dorsz filet - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ KAWAŁEK PAPIERU:
pergaminowego, kawałek folii aluminiowej, blachę i papier do pieczenia.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
200°C (termoobieg).
3.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ BROKUŁ:
podgotuj na parze.
4.PANIERKA CHLEB SŁONECZNIKOWY:
kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5.NATKĘ PIETRUSZKI SIEKAMY:
(kilka gałązek pozostawiamy do salsy).
6.POSIEKANĄ NATKĘ PIETRUSZKI:
miksujemy z kawałkami wysuszonego razowego chleba słonecznikowego.
7.DORSZ DORSZA WYJMUJEMY:
z lodówki 10 minut przed przygotowywaniem.
8.DORSZA UKŁADAMY SKÓRĄ:
do dołu na desce lub na talerzu.
9.RYBĘ POSYPUJEMY ODROBINĄ:
soli i odrobiną mielonego białego pieprzu.
10.NASTĘPNIE POWIERZCHNIĘ DORSZA:
bez skóry smarujemy odrobiną musztardy chrzanowej oraz obtaczamy w panierce razowej tylko od strony posmarowanej musztardą.
11.NA PATELNI UKŁADAMY:
kawałek pergaminu, na który wylewamy odrobinę oleju słonecznikowego.
12.NA ROZGRZANY OLEJ:
kładziemy kawałki dorsza panierką do dołu.
13.SMAŻYMY Z KAŻDEJ:
strony (jeśli to konieczne, dolewamy oleju słonecznikowego), na końcu dodajemy odrobinę masła na patelnię.
14.SALSA Z PIECZONEJ:
papryki 3 papryki wkładamy do piekarnika o temperaturze 200°C (termoobieg) i pieczemy ok.
15.20-30 MINUT, NASTĘPNIE:
zawijamy je w folię aluminiową w celu uparowania.
16.W KOLEJNYM ETAPIE:
pozbywamy się skóry papryk oraz gniazd nasiennych.
17.PAPRYKI KROIMY W:
drobną kostkę i wrzucamy do miski.
18.DODAJEMY POSIEKANĄ SUSZONĄ:
śliwkę, drobno posiekany ząbek czosnku, starty ser grana padano, kilka posiekanych gałązek pietruszki, odrobinę oliwy, odrobinę pieprzu i soli.
19.CAŁOŚĆ SKRAPIAMY NIEWIELKĄ:
ilością soku z cytryny i mieszamy.
20.ODSTAWIAMY MINIMUM NA:
10 minut.
21.PRZED SAMYM PODANIEM:
skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny.
22.SAŁATKA Z BROKUŁÓW:
Na lekko rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy małe kawałki podgotowanych brokułów, kawałki masła.
23.BROKUŁY POSYPUJEMY ODROBINĄ:
soli i pieprzu oraz przy końcu smażenia odrobiną startej skórki z cytryny.
24.JAK PODAWAĆ SALSĘ:
układamy dookoła talerza, na środku kładziemy podsmażone brokuły, na które nakładamy kawałek dorsza.
25.DODATKOWO RYBĘ DEKORUJEMY:
odrobiną salsy.
26.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ KAWAŁEK PAPIERU

pergaminowego, kawałek folii aluminiowej, blachę i papier do pieczenia.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

200°C (termoobieg).

3

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ BROKUŁ

podgotuj na parze.

4

PANIERKA CHLEB SŁONECZNIKOWY

kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

NATKĘ PIETRUSZKI SIEKAMY

(kilka gałązek pozostawiamy do salsy).

6

POSIEKANĄ NATKĘ PIETRUSZKI

miksujemy z kawałkami wysuszonego razowego chleba słonecznikowego.

7

DORSZ DORSZA WYJMUJEMY

z lodówki 10 minut przed przygotowywaniem.

8

DORSZA UKŁADAMY SKÓRĄ

do dołu na desce lub na talerzu.

9

RYBĘ POSYPUJEMY ODROBINĄ

soli i odrobiną mielonego białego pieprzu.

10

NASTĘPNIE POWIERZCHNIĘ DORSZA

bez skóry smarujemy odrobiną musztardy chrzanowej oraz obtaczamy w panierce razowej tylko od strony posmarowanej musztardą.

11

NA PATELNI UKŁADAMY

kawałek pergaminu, na który wylewamy odrobinę oleju słonecznikowego.

12

NA ROZGRZANY OLEJ

kładziemy kawałki dorsza panierką do dołu.

13

SMAŻYMY Z KAŻDEJ

strony (jeśli to konieczne, dolewamy oleju słonecznikowego), na końcu dodajemy odrobinę masła na patelnię.

14

SALSA Z PIECZONEJ

papryki 3 papryki wkładamy do piekarnika o temperaturze 200°C (termoobieg) i pieczemy ok.

15

20-30 MINUT, NASTĘPNIE

zawijamy je w folię aluminiową w celu uparowania.

16

W KOLEJNYM ETAPIE

pozbywamy się skóry papryk oraz gniazd nasiennych.

17

PAPRYKI KROIMY W

drobną kostkę i wrzucamy do miski.

18

DODAJEMY POSIEKANĄ SUSZONĄ

śliwkę, drobno posiekany ząbek czosnku, starty ser grana padano, kilka posiekanych gałązek pietruszki, odrobinę oliwy, odrobinę pieprzu i soli.

19

CAŁOŚĆ SKRAPIAMY NIEWIELKĄ

ilością soku z cytryny i mieszamy.

20

ODSTAWIAMY MINIMUM NA

10 minut.

21

PRZED SAMYM PODANIEM

skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny.

22

SAŁATKA Z BROKUŁÓW

Na lekko rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy małe kawałki podgotowanych brokułów, kawałki masła.

23

BROKUŁY POSYPUJEMY ODROBINĄ

soli i pieprzu oraz przy końcu smażenia odrobiną startej skórki z cytryny.

24

JAK PODAWAĆ SALSĘ

układamy dookoła talerza, na środku kładziemy podsmażone brokuły, na które nakładamy kawałek dorsza.

25

DODATKOWO RYBĘ DEKORUJEMY

odrobiną salsy.

26

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2218,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

554,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,9 g

🌾

Węglowodany

47,3 g

🥬

Błonnik

42,3 g

💪

Białko

42,3 g

Podobne przepisy

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl