tom-car24.com.pl

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami

Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
drożdże świeże - 30 g
mleko 3,2% - 150 ml
migdały płatki - 100 g
rabarbar - 800 g
sól - 1 szczypta
truskawka - 500 g
cukier - 80 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 100 g
mąka pszenna - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻOWE MĄKĘ:
przesiewamy przez sito do miski.
2.
PODGRZEWAMY MLEKO.
3.W ŚRODKU MISKI:
robimy zagłębienie, wlewamy mleko (ciepłe), dodajemy połowę cukru i drożdże.
4.DELIKATNIE MIESZAMY ROZCZYN:
z mąką, tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała „sucha”.
5.ROZCZYN POSYPUJEMY MĄKĄ,:
miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu wyrośnięcia.
6.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
7.ROZTAPIAMY MASŁO I:
dodajemy je do rozczynu, do tego pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka.
8.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk.
9.WYROBIONE CIASTO OPRÓSZAMY:
mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
10.SMARUJEMY BLASZKĘ MASŁEM:
i oprószamy mąką.
11.GDY CIASTO WYROŚNIE,:
należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki.
12.ROZWAŁKOWANE CIASTO NAKŁUWAMY:
widelcem, następnie rozkładamy na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz umyte i pokrojone truskawki. CAŁOŚĆ DELIKATNIE POSYPUJEMY: cukrem.
13.KRUSZONKA NA BLAT:
sypiemy mąkę, cukier puder i masło.
14.CAŁOŚĆ SIEKAMY NOŻEM,:
a następnie rozcieramy palcami ciasto, aby połączyło się w małe kuleczki.
15.NA TAK PRZYGOTOWANE:
ciasto sypiemy kruszonkę oraz płatki migdałów, po czym odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
16.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem.
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻOWE MĄKĘ

przesiewamy przez sito do miski.

2

PODGRZEWAMY MLEKO.

3

W ŚRODKU MISKI

robimy zagłębienie, wlewamy mleko (ciepłe), dodajemy połowę cukru i drożdże.

4

DELIKATNIE MIESZAMY ROZCZYN

z mąką, tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała „sucha”.

5

ROZCZYN POSYPUJEMY MĄKĄ,

miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu wyrośnięcia.

6

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

7

ROZTAPIAMY MASŁO I

dodajemy je do rozczynu, do tego pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka.

8

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk.

9

WYROBIONE CIASTO OPRÓSZAMY

mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

10

SMARUJEMY BLASZKĘ MASŁEM

i oprószamy mąką.

11

GDY CIASTO WYROŚNIE,

należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki.

12

ROZWAŁKOWANE CIASTO NAKŁUWAMY

widelcem, następnie rozkładamy na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz umyte i pokrojone truskawki. CAŁOŚĆ DELIKATNIE POSYPUJEMY: cukrem.

13

KRUSZONKA NA BLAT

sypiemy mąkę, cukier puder i masło.

14

CAŁOŚĆ SIEKAMY NOŻEM,

a następnie rozcieramy palcami ciasto, aby połączyło się w małe kuleczki.

15

NA TAK PRZYGOTOWANE

ciasto sypiemy kruszonkę oraz płatki migdałów, po czym odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

16

PIECZEMY W TEMPERATURZE

około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5671,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1417,9 kcal

🥑

Tłuszcz

55,3 g

🌾

Węglowodany

208,5 g

🥬

Błonnik

26,9 g

💪

Białko

26,9 g

Podobne przepisy

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl